StoryEditor

Staré členské krajiny ovládli euroskeptici

27.05.2014, 00:00
Analýza. Vo Francúzsku vyhral Národný front Marine Le Penovej, vo Veľkej Británii UKIP Nigela Faraga.

Patria medzi staré členské krajiny únie. A predsa v nich štandardné politické strany nevyhrávajú. V tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu vo Veľkej Británii a Francúzsku vyhrali euroskeptické strany. Vo Francúzsku sa stala víťazkou Marine Le Penová a jej Národný front, na ostrovoch zasa získal najviac hlasov Nigel Farage a jeho Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva. Dokázal dokonca poraziť vládnu konzervatívnu stranu, ktorá európske voľby vyhrala pred piatimi rokmi. „Vo všeobecnosti euroskeptické názory sú populárne a on je najviditeľnejším predstaviteľom,“ konštatoval vydavateľ portálu euractiv. sk Radovan Geist.

Ľudia volili z protestu

Faragova strana napríklad chce, aby Briti vystúpili z Európskej únie. Le Penová zasa presadzuje obmedzenie voľného pohybu osôb. To, že tieto strany vo voľbách vyhrali, však nemusí znamenať, že ich voliči s nimi sympatizujú. Ako hovorí šéf Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe Petr Kratochvíl, ich úspech môže odzrkadľovať protest nielen proti politickému mainstreamu v krajine, ale aj proti riešeniu ekonomickej krízy.

O protestných hlasoch, teda o tom, že voliči nie sú spokojní s vládnymi politikmi, hovorí v prípade Faraga aj Tim Haughton z birminghamskej univerzity. Briti v minulosti takto volili liberálnych demokratov. „Tí sú vo vláde, a teda nie je možné im dať hlas na znak protestu,“ povedal Haughton. Zároveň doplnil, že Farage využil na úspech v európskych voľbách tému prisťahovalectva. Briti podľa Faraga majú pocit, že výhody z členstva v únii namiesto nich majú práve cudzinci.

V prípade víťazstva Národného frontu Le Penovej sú podľa odborníkov dôvody jednoznačné. Ako hovorí komentátor portálu jetotak. sk Michal Havran, Marine Le Penovej sa podarilo predať, že vládni socialisti a Sarkozyho bývalá vládna strana sú vo svojich krokoch ako jedna strana a ona reprezentuje tú politickú silu, ktorá Francúzov ochráni. Do karát jej hrala nespokojnosť s vysokými daňami a nezamestnanosťou.

Protiváhou nebudú

Napriek úspechu v eurovoľbách odborníci neočakávajú, že práve tieto dve strany budú v novom europarlamente protiváhou štandardných frakcií, teda ľudovcov, socialistov či liberálov. A dokonca sa nemusia spojiť ani do jedného zoskupenia. Farage už dnes vyhlasuje, že sa s Národným frontom spájať nechce a medzi extrémistickými stranami môže mať podľa Kratochvíla problém aj s maďarským Jobbikom.

Či úspech krajne pravicových strán je len sezónnou záležitosťou, alebo ide dlhodobý trend, odborníci odhadnúť nevedeli. „Všetko bude závisieť od tradičných strán, ako sa postavia k témam, ktoré títo politici nastoľujú,“ povedal analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Vladimír Bilčík. Ide napríklad o imigráciu či obmedzovanie suverenity členských štátov.

01 - Modified: 2006-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Májový zážitok s Miroslavom Horníčkom
01 - Modified: 2022-05-05 14:49:48 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec bude vyšetrovať používanie softéru Pegasus 02 - Modified: 2022-04-17 19:06:15 - Feat.: - Title: Ovplyvní to výsledok volieb? Európsky parlament chce naspäť peniaze, ktoré spreneverila Marine Le Penová 03 - Modified: 2022-04-08 07:49:07 - Feat.: - Title: Nehovorme o sociálnej Európe, kým rómske deti umierajú na podvýživu, hovorí Nicholsonová 04 - Modified: 2022-03-09 08:40:26 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sa spojili, odsudzujú slová Uhríka: Robí hanbu celému Slovensku 05 - Modified: 2022-03-07 10:24:29 - Feat.: - Title: Malá revolúcia pre vodičov? Do dvoch rokov má pribudnúť úplne nová diaľničná známka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:02