StoryEditor

Firma z CT kauzy robila biznis so zakladateľkou TIP-u

10.11.2014, 23:00
Spoločnosti Medical Group a Allmedical spája okrem biznisu aj rodina. V oboch pôsobia dve sestry.

Dve firmy. Jednou je Medical Group, ktorá mala dodať predražené CT do piešťanskej nemocnice. Druhou Allmedical, rovnako pôsobiaca v zdravotníckom segmente, ale nikdy nespájaná so žiadnou kauzou. Spája ich však ešte jeden faktor – pôsobia v nich dve sestry, pričom jedna z nich začína byť aktívna v politike. Konkrétne v doteraz pomerne malej strane TIP.

Sestra generálnej riaditeľky Medical Group Eriky Bilej Ľubica Durkajová totiž kandiduje za spomínanú stranu do mestského zastupiteľstva v Snine.

Okrem toho, že je jednou zo zakladajúcich členiek strany TIP, figuruje ako konateľka aj v spoločnosti Allmedical, ktorá rovnako pôsobí v zdravotníckom biznise. Ide o firmu, ktorá je dodávateľom pre viaceré zdravotnícke zariadenia na Slovensku a ktorá v roku 2012 odkúpila starú polikliniku v Snine.

Prepojenie odmietli

Na ich vzájomné vzťahy poukázal ako predseda strany Sloboda a solidarita Richard Sulík vo svojom stĺpčeku v HN. Bilá však akékoľvek úvahy o prepojení ich firmy so stranou TIP odmietla. „Nefinancujeme túto stranu,“ reagovala Bilá. Rovnako pre HN zareagovala aj Durkajová. „Som nemilo prekvapená, že sa to takto prepája.“


Čítajte aj: Nákup CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch


Avšak kým Durkajová odmieta aj akúkoľvek spoluprácu firmy Allmedical s firmou Medical Group, Bilá priznáva, že obe firmy v minulosti navzájom v istej miere obchodovali. V rokoch 2010 až 2014 tvorili nákupy od Allmedical 0,08 percenta všetkých nákupov Medical Group.

Oslovila ju strana

Durkajová tvrdí, že s ponukou kandidovať ju oslovila jej strana. Úvahy o tom, že by chcela v zastupiteľstve presadzovať svoje obchodné záujmy, však odmietla. Peter Kunder z Aliancie Fair play pokladá za kľúčové, aby poslanec zastupiteľstva nemohol zneužívať funkciu vo svoj prospech či v prospech svojej alebo kamarátovej firmy. „Je teda nutné vhodne pre toto nastaviť pravidlá, kontrolu ich dodržiavania, ich vynútiteľnosť a postihy v prípade ich porušenia,“ dodáva Kunder.

Sulík vidí tiež prepojenie strany TIP s vládnou stranou Smer-SD. Podpredsedníčka strany TIP Jana Vološinová je konateľkou v spoločnostiach Edelma a Silber. Spoločnosť Edelma, ktorá je prepojená s firmou Silber, vlastní budovu polikliniky v Banskej Bystrici. Vo vedení firiem pôsobí aj Anna Juriščinová, ktorá kandiduje v Košiciach za stranu Smer. Predseda strany TIP Tomáš Hudec pokladá tieto konštrukcie za smiešne. „Považujeme za prirodzené, že v rôznych firmách majú ľudia rôzne politické názory, a teda môžu byť aj členmi alebo priaznivcami rôznych politických strán,“ reagoval Hudec. V zdravotníckom biznise sa pritom pohybuje aj on. Je majiteľom súkromného gastroenterologického centra Sanitstom v Banskej Bystrici. HN oslovili s otázkami aj stranu Smer-SD. „Fabulácie pána Sulíka nebudeme komentovať,“ reagovala hovorkyňa Ľubica Končalová.

Pochybnosti o tom, kto stojí v pozadí strany TIP, sa objavili aj pred tohtoročnými voľbami do Európskeho parlamentu. Kandidáti za stranu TIP sa v nich prezentovali silnou bilbordovou a mediálnou kampaňou. Strana sa často objavovala v regionálnom dvojtýždenníku Naše novinky, ktorý je distribuovaný bezplatne do vyše milióna domácností po Slovensku. Jeho vydavateľ spoločnosť 14 news v minulosti prepojenie so stranou nepotvrdila. Hudec hovorí, že financovanie strany je transparentné a všetky informácie o financovaní sú dostupné na ich internetových stránkach.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:47