StoryEditor

Bratislava má prvenstvo. V odchode ľudí za prácou

07.01.2014, 22:59
Najviac Slovákov odchádza pracovať do Česka. Vyše štyridsaťtisíc.

Pred takmer rokom prišla Bratislavčanka Soňa Demková o prácu. Dôvodom boli škrty vo firme. Niekoľko mesiacov sa snažila nájsť nové miesto. Neúspešne. A tak sa rozhodla odísť za hranice. Už pol roka pracuje v Rakúsku ako ošetrovateľka. „Zarobím si viac, ako by som dostávala na Slovensku,“ konštatovala.

Je len jedným z príkladov stoviek ľudí, vďaka ktorým Bratislavský kraj získal nové prvenstvo – región s najväčším nárastom ľudí, pracujúcich mimo Slovenska. Ich počet tak v treťom štvrťroku vlaňajška vzrástol o 80 percent na vyše osemtisíc ľudí.

Podľa odborníkov za tým stojí kríza, ktorá zasiahla celú krajinu. Ľudia zo Západu však využili výhodu, že bývajú blízko rakúskych hraníc. „Rakúsko je pre nich blízko, do práce môžu dochádzať a zarobia viac,“ dodal prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Lepšie peniaze. Tak to bol jeden z dôvodov, prečo sa pre prácu v Čechách rozhodol aj IT konzultant Michal Drobný. Vďaka pracovnej ponuke, ktorú dostal, mohol okrem toho v rámci rôznych projektov cestovať po celej Európe. A to rozhodlo.

 

Chcú sa zdokonaľovať v jazyku

Okrem ekonomických dôvodov však ľudí za hranice ženie podľa šéfky personálnej agentúry Index Nosluš Dariny Mokráňovej aj túžba zdokonaliť sa v cudzom jazyku. Majú tak potom na Slovensku väčšiu šancu nájsť si lepšie platenú prácu. „Najmä Bratislavčania si tak chcú skôr doplniť vzdelanie. Na rozdiel od obyvateľov z chudobnejších regiónov, ktorí chodia za prácou kvôli peniazom,“ hovorí Mokráňová. Výbornú príležitosť na to majú v neďalekom Rakúsku či Nemecku. Práve tieto dve krajiny pritom len pred niečo viac ako dvoma rokmi otvorili svoje pracovné trhy. Vlani firmy z týchto štátov ponúkli Slovákom podľa portálu profesia. sk v priemere dvetisíc pracovných miest.

 

Štvrť milióna v zahraničí

Prvenstvo patrí Bratislavskému kraju len v tempe rastu. V počte pracujúcich v zahraničí však vedie už dlhodobo východ, konkrétne Prešovský kraj. Najčastejšie našinci pracujú ako cudzinci v stavebníctve. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža sa toto odvetvie stále nedokázalo zotaviť z krízy, a preto si ľudia hľadajú prácu inde.

Celkovo podľa údajov štatistického úradu pracuje v zahraničí takmer 140-tisíc ľudí. Podľa Baláža však Štatistický úrad zarátava len ľudí, ktorí pracujú v krajinách Európy. Dokopy v cudzine podľa neho pracuje minimálne štvrť milióna Slovákov. A ich počet sa môže v najbližších rokoch ešte zvýšiť. Ako informovala analytička Poštovej banky Eva Samovská podľa výsledkov vlaňajšieho prieskumu Eurobarometer až takmer tretina Slovákov je otvorená práci v inej krajine.

 

01 - Modified: 2005-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cyklotrónové centrum chce synchrotrón
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:12