StoryEditor

Mercedes dá prácu stovkám Slovákov

27.08.2014, 00:00
Spoločnosť Howe Slovensko vytvorí v Košiciach 600 nových pracovných miest.

Nemecká automobilka Mercedes-Benz plánuje vyrábať dva nové modely áut. Podieľať sa na nich budú aj Slováci. A to konkrétne prostredníctvom spoločnosti Howe Slovakia, ktorá do nich bude „šiť“ kožený interiér. V priebehu budúceho roka preto v Košiciach vytvorí 600 nových pracovných miest. O investíciu mesto pritom bojovalo s ďalšími troma dcérami austrálskej matky Howe Leather. „S našimi výrobkami je dlhodobá spokojnosť. Naši ľudia pracujú kvalitne a precízne,“ zdôvodňuje pre HN výhru zákazky generálny riaditeľ Howe Slovensko Richard Duda.

Pod nové miesta sa nepodpíše len vystrihovanie kože do áut. Austrálska matka sa k nám rozhodla presťahovať aj závod na ich spracovanie. Ako hovorí Duda, pôjde o užšie špecializovanú prácu, a teda aj lepšie platenú. Výšku mzdy však konkretizovať nechcel.

Nájsť šikovných ľudí v regióne podľa odborníkov pre firmu nebude problém. Spoločnosť sa však aj napriek tomu chystá postaviť tréningové centrum, kde bude nových zamestnancov zaúčať. Jedno takéto stredisko v Košiciach už má a osvedčilo sa jej.

Firma nie je jediný dodávateľ pre automobilky, ktorý v poslednom období rozširuje svoju výrobu a ponúka prácu pre šičky. Podľa regionálneho riaditeľa personálnej agentúry Manpower Martina Miklánka spotreba koží totiž v odvetví stúpa, a tým aj dopyt po ich spracovaní. „Prednedávnom bola výsadou iba vyšších tried luxusných áut. Dnes sa uplatňuje už aj v strednej triede,“ objasnil.


Čítajte viac:

Firma sa na Slovensku ešte môže rozvíjať

Štát je pripravený investorov podporiť


Howe na Slovensku funguje už desať rokov, a to bez stimulov. O pomoc nepožiadala ani teraz. Ako však zdôrazňuje minister hospodárstva Pavol Pavlis, vláda vie spoločnosť kedykoľvek podporiť. „Napríklad aj rýchlejším vybavením stavebného povolenia.“

Zákazka od Mercedesu pritom nie je prvá, ktorú slovenské Howe dostalo. Ešte vlani mala pre automobilku začať šiť interiér do luxusného auta triedy S. V súčasnosti firma vyrába najmä pre spoločnosti Audi a Land Rover.

Trendom je tréning

Spomínané tréningové centrum otvorilo Howe začiatkom tohto roka. A týmto smerom by sa mali podľa šéfa personálnej agentúry Proact People Petra Pašku uberať aj ostatné spoločnosti. To znamená myslieť na budúcnosť a investovať do zaškoľovania a vzdelávania svojich zamestnancov. Počet zručných ľudí totiž nie je neobmedzený.

Ako na druhej strane dodáva šéfka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová, práve tréningové strediská sú skvelou možnosťou, ako môže firma objaviť talenty. Teda ľudí, ktorí daný odbor neštudovali, ale majú naň nadanie. „Medzi podnikmi je to čím ďalej tým rozšírenejšie,“ dodáva.

Zaujímavé Košice

Podobne začínajú byť medzi investormi čoraz obľúbenejšie aj Košice. Zväčša sa však v regióne v poslednom období usídľujú IT firmy či centrá zdieľaných služieb. Výrobca kožených komponentov pre automobilky je skôr výnimkou. Podľa Mokráňovej je však lokalita určite zaujímavá pre rôzne druhy investícií. „Je tu dostatok pracovnej sily a hlavne ochota ľudí sa zaučiť, prípadne rekvalifikovať,“ dodáva na objasnenie Miklánek.

Košice získali unikátnu investíciu

Tisíc pracovných miest. Toľko by sa dokopy v najbližších rokoch mohlo vytvoriť v Košiciach. Okrem Howe tam totiž bude investovať aj letecká spoločnosť Air Berlin. O tom, že spoločnosť má o metropolu východu záujem, už HN pred časom informovali. Včera tieto informácie potvrdil aj minister hospodárstva Pavol Pavlis. Dokopy by tak mohla spoločnosť zamestnať až 350 Slovákov.

S akým plánom Air Berlin prichádza? V prvej fáze sa firma zameria na dizajnovanie interiérov lietadiel, vďaka čomu si nájde prácu 40 ľudí. Tam sa však zámer podniku na východe našej krajiny nekončí. Nemci by tu totiž chceli vykonávať takzvané repasovanie – teda prehliadky kolies a bŕzd lietadiel, ako aj údržbu svojich i konkurenčných lietadiel po pristátí.

Okrem toho chce firma postaviť v Košiciach aj hangár, kde by vynovovala svoje lietadlá, aby mohla klientom ponúkať napríklad neustále pripojenie na WiFi. Košický primátor Richard Raši ocenil, že do metropoly východného Slovenska prichádzajú nové odvetvia, nielen firmy zamerané na železiarenskú výrobu či IT sektor. „Je tu možnosť získať prácu aj pre tých, ktorí nespĺňajú prísne požiadavky na odborné vzdelanie v týchto oblastiach,“ doplnil. Air Berlín sa chystá spolupracovať okrem košického letiska aj s miestnou leteckou fakultou. Spoločnosť by si tak napríklad mohla mladých zaučiť priamo pre svoje potreby a študenti by zase mali väčšiu šancu nájsť si prácu v odbore, ktorý vyštudovali.

01 - Modified: 2006-09-28 18:01:24 - Feat.: 0 - Title: Mladá Boleslav vyřadila Marseille
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:34