StoryEditor

Do Doprastavu vchádza podnikateľ Hodorovský

29.05.2013, 00:00

 Veľkopodnikateľ František Hodorovský bol známy najmä v 90. rokoch. Pôsobil napríklad v známej firme Chirana Prema, ktorá vyrábala zdravotnícke pomôcky, vlastnil hutnícku fabriku OFZ Istebné. Následne sa jeho meno na čas stratilo a teraz sa vo veľkom znova vracia. Po tom, čo len pred pár mesiacmi začal stáť za stavebnou firmou TSS Grade, teraz si chce do svojho portfólia zobrať ďalšiu stavebnú firmu. Podľa informácií HN vstupuje do ikony stavbárskeho priemyslu na Slovensku – Doprastavu, ktorá patrí medzi najväčšie stavebné firmy u nás.

Na vstup sú viaceré dôvody
Túto expanziu mu umožnili dlhoroční akcionári Doprastavu, najmä český Metrostav, ktorý v ňom vlastnil necelú polovicu jeho akcií. „Ľutujem, ale na vaše otázky nie som kompetentný odpovedať,“ povedal hovorca českých stavbárov František Polák.

Prečo si Hodorovský vybral práve Doprastav? Dôvodov môže byť podľa odborníkov viacero. Veľkopodnikateľ podľa nich len využil príležitosť, ktorá sa mu na trhu naskytla. Stavbári sú totiž už v dlhodobých problémoch. Napríklad vlani Doprastav predal Metrostavu dve zo svojich dcér. A neskončilo sa len pri tom. Rovnako vlani pred Vianocami ohlásili hromadné prepúšťanie, a to v počte 200 ľudí.

Najviac problémov im pritom spôsobili zákazky v Poľsku, kde im výstavba štvorpruhoviek vyrobila stratu okolo 40 miliónov eur. „Predpokladám, že stavbári potrebovali ekonomicky posilniť, a to aj z dôvodu, čo sa deje na stavebnom trhu,“ zhodnotil šéf Výskumného ústavu dopravného Ľubomír Palčák.

Ďalším dôvodom však môže byť aj to, že František Hodorovský už k stavbárskemu biznisu pričuchol. A na to poukazuje šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej (SDKÚ-DS), ktorý premiérke Ivete Radičovej radil v oblasti dopravy. „Podľa mňa je to normálny logický a veľmi dobrý ťah. Cena stavebných firiem, ktoré čelia pomaly konkurzom, je veľmi nízka, a tak tí, ktorí disponujú peniazmi, ich môžu mať veľmi lacno,“ vraví.

Cena, za ktorú gigant Hodorovský kupuje, ostáva zatiaľ neznáma. Odhadovať ju pritom nechceli ani samotní analytici.

Doprastav nekomentuje
V prípade úspešného zavŕšenia obchodu však veľkopodnikateľa čaká nemálo roboty. Podľa bývalého investičného riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti z čias prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) Juraja Čermáka nový vlastník pomôže dostať stavbárov z ťažkostí, v ktorých sú. Zároveň odkazuje, že bude musieť tiež zvýšiť základné imanie. „Bez toho sa nepohnú,“ konštatoval.

Stavbári z Doprastavu pritom zistenie HN nekomentovali. Faktom však ostáva, že zmena roka, o ktorej už HN informovali, firmu čaká. „V súvislosti s prebiehajúcou zmenou akcionárskej štruktúry spoločnosti Doprastav valné zhromaždenie neschválilo predložený návrh na zvýšenie základného imania spoločnosti,“ napísala firma vo svojom vyjadrení v piatok.

Ďalšie kroky Hodorovského pritom ostávajú neznáme. Krokov však veľa nemá. Ako upozorňuje Matej, napríklad nový vlastník môže firmu po ozdravení predať za oveľa vyššiu cenu ako ju kúpil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 10:13