StoryEditor

Putinova pomsta sa dotkla našich firiem

08.08.2014, 00:00
Autor:
jmjm
Dosahy sankcií. Na odvetu doplatia naši potravinári. Ľuďom to však môže priniesť nižšie ceny.

Najnovšiu odvetu Moskvy proti sankciám od Európskej únie pocítili už aj slovenské firmy. Výrobcovia mäsa a mliečnych výrobkov majú odvčera stop na dovoz svojich výrobkov do Ruska. Podľa oficiálnych informácií by sa mal zákaz týkať deviatich potravinárskych podnikov zo Slovenska, HN sa podarilo zistiť mená ôsmich z nich. Medzi nimi sú giganty ako Rajo, Tauris či Mecom, no rovnako aj menší hráči s pár zamestnancami. „Akurát dnes sme posielali jeden kamión do Ruska. Teraz stojí pred firmou,“ potvrdil nám riaditeľ spoločnosti Gemermilk Ľubomír Užik.

Vývoz potravinárskych výrobkov od nás do krajín mimo Európskej únie je len okolo štyroch percent, pričom do Ruska je to iba zlomok z nich. No napriek tomu znamená stop pre Gemermilk veľký problém – Rusko je pre nich kľúčový trh, keďže vývoz sušeného mlieka do tejto krajiny tvorí približne dve tretiny jeho tržieb. „Hľadáme spôsoby, ako to vyriešiť. Dúfame, že by mohol zasiahnuť Brusel či samotné Slovensko a vykúpiť časť produkcie,“ hovorí Užik s tým, že firma môže čeliť existenčným problémom.

Okrem Gemermilku majú problém podľa údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy ďalšie štyri naše mliekarne. „Niektoré z nich budú musieť obmedziť výrobu,“ tvrdí prezident Slovenského mliekarenského zväzu Ján Johanes. Odbyt v Rusku sa totiž nedá narýchlo nahradiť.

Protiúder Moskvy zasiahol aj spracovateľa mäsa Mecom, ktorý patrí finančnej skupine Penta. Obchodný riaditeľ firmy Ladislav Čechovič hovorí okrem ohrozenia až tretiny tržieb aj o znehodnotení investícií. „Investovali sme do výrobných liniek, ktoré vyrábajú primárne na export do Ruskej federácie.“


Čítajte viac:

Na kroky Ruska najviac doplatia susedné krajiny

Ruské sankcie spôsobia v Európe prebytok potravín

Rusom dochádzajú peniaze

Reakcia krajín na Rusko

Aktuálne dianie okolo konfliktu na východe


Odveta zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina však zasiahne aj bežných Slovákov. Pozitívne. Množstvo potravín, ktoré by inak z únie putovali do Ruska, zostane na starom kontinente. To môže viesť k rastu konkurencie. A teda k nižším cenám.

Hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec pripomína, že viac ako 96 percent exportu slovenských poľnohospodárov a potravinárov smeruje do krajín Európskej únie. Stopnutie vývozu do Ruska môže spôsobiť, že producenti na starom kontinente budú chcieť umiestniť svoje výrobky hlavne doma či v iných krajinách únie. Príkladom je Poľsko, ktoré vyváža takmer tretinu dopestovaných jabĺk do Ruska. „Budú sa snažiť umiestniť toto ovocie aj u nás. Utrpieť môžu naši domáci výrobcovia,“ hovorí Nemec. Ohrozené sú však aj strategické plány Slovenska. „Momentálne sa potravinová sebestačnosť našej krajiny pohybuje na úrovni 50 percent. Cieľom je zvýšiť ju do roku 2020 na 80. To môže byť ohrozené,“ konštatoval Nemec.

Dobré správy pre ľudí

Zlé správy pre biznis môžu byť v tomto prípade dobrými správami pre spotrebiteľov. Prebytok potravín môže v únii vyostriť konkurenčný boj a stlačiť ceny nadol. „Nie sú k tomu ešte urobené analýzy, ale teoreticky je to možné. Treba si však uvedomiť, že ceny závisia aj od počasia, kvality úrody či napríklad ceny ropy,“ vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Odborníci však zatiaľ neočakávajú výraznejší prepad cien, ktorý by zvýšil riziko úpadku eurozóny do deflácie. „Spotrebiteľská nálada a niektoré ukazovatele ukazujú, že ekonomika Európskej únie sa bude zotavovať a inflácia postupne rásť,“ konštatoval Pánis. Nehrozí tak podľa neho riziko, že by sankcie Moskvy prispeli k znižovaniu historicky najnižšej inflácie v únii. V posledných mesiacoch panujú obavy, že infláciu by mohla na úrovni eurozóny nahradiť deflácia, teda pokles cien. Ľudia a firmy by tak mohli odkladať spotrebu, čím by trpela krízou podlomená ekonomika.

Mimo cieľa

Odveta zo strany Moskvy proti Európskej únii podľa pozorovateľov jednoznačne ukazuje, že tri predošlé kolá sankcií proti Rusku zo strany Bruselu sa minuli účinku. Namiesto podlomenia moci Vladimira Putina „cúvnutiu“??? z východu Ukrajiny sa deje opak. Trestanie Moskvy za agresiu a oslabenie ruskej ekonomiky neuberá na Putinovej popularite. Práve naopak. Jeho obľúbenosť v najväčšej krajine sveta stále rastie a láme rekordy. Aj preto si môže dovoliť zavádzať odvetné sankcie nielen voči Bruselu, ale aj voči Spojeným štátom, Kanade, Austrálii či Nórsku. Okrem zastavenia dovozu potravín Kremeľ hovorí aj o uzavretí vzdušného priestoru nad Ruskom, čo by skomplikovalo dopravu medzi Európou a Áziou. V hre je údajne aj zákaz dovozu áut, čo by mohlo Slovensko poškodiť ešte viac. Rusko je totiž odbytiskom pre slovenské závody Volkswagenu aj Kie.

01 - Modified: 2006-09-08 15:59:00 - Feat.: 0 - Title: Prodi sa stretol s hlavným iránskym vyjednávačom
01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:29