StoryEditor

Nielen autá. Priemysel našiel ďalšieho lídra

10.10.2013, 23:57
Firmy, ktoré pôsobia vo výrobe elektrických zariadení, prekvapujú enormným rastom výroby.

Najnovšie údaje Štatistického úradu SR hovoria jasne – po automobilkách začína mať slovenský priemysel ďalšieho lídra. Tým sú práve podniky pôsobiace vo výrobe elektrických zariadení. Od začiatku roka si totiž udržujú významný medziročný rast vo výrobe, napríklad v auguste 2013 vyrobili o 29,1 percenta viac ako v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka. Mimochodom, výrobcovia elektrických zariadení rástli v auguste spomedzi celého priemyslu najrýchlejšie.

 

Emerson rastie vďaka autám

To, že automobilovému priemyslu sa u nás v porovnaní so zahraničím darí, pociťujú aj firmy z elektrického sektora. Potvrdzuje to aj druhý najvýznamnejší hráč v tomto sektore, spoločnosť Emerson. Táto spoločnosť podniká v Novom Meste nad Váhom už takmer 20 rokov. Má tu šesť divízií, ktoré spolu zamestnávajú viac ako tisícku ľudí. Jednotlivé sekcie Emersonu vyrábajú rôzne produkty – napríklad Emerson Network Power sa orientuje na priemyselnú klimatizáciu, oddelenie Branson vyrába ultrazvukové a vibračné zariadenia na zváranie plastov, ktoré využívajú najmä firmy z automobilového biznisu. Ako prezrádza generálny riaditeľ akciovky Milan Šesták, z celkovo šiestich sekcií sa darí dvom – oddeleniu Branson a Energy System (výroba záložných zdrojov, ktoré sa využívajú v telekome a energetike). „Tu pociťujeme zásadný rast, avšak napríklad biznis s klimatizáciami je na tom presne opačne. Aj preto hospodárske výsledky firmy udržíme na zhruba rovnakej úrovni ako vlani,“ dodáva Šesták.

Z druhoradého trhu sa stáva pilier

Spoločnosti Elteco, ktorá v Žiline zamestnáva 350 ľudí a patrí medzi našich významných exportérov, sa darí vďaka energetike. Je to z jednoduchého dôvodu – štát podporuje výkup elektrickej energie, ktorá sa vyrobí cez kogeneračné jednotky. Tie vyrábajú elektrinu ekologickejšie ako tradičné tepelné a atómové elektrárne, využívajú na to totiž zemný plyn či obnoviteľné zdroje energie. „Približne 80 percent našich výrobkov ide na export, už druhý rok však veľmi dobre, beží' aj slovenský trh,“ priznáva Marián Adamica, obchodný riaditeľ Elteca. 

Žilinská spoločnosť kogeneračné jednotky, o ktoré je zo strany investorov veľký záujem, stavia. „Na získavaní nových zákaziek neustále pracujeme. Etablovanie sa na nových trhoch pre nás nehrá prím, sústredíme sa na krajiny, kde už pôsobíme, teda Slovensko, Česko, Rusko, Kazachstan či ďalšie krajiny z bývalých republík Sovietskeho zväzu,“ dopĺňa Adamica s tým, že firme sa vzhľadom na situáciu vo svete darí. Inými slovami – v produkcii síce minulý rok netromfnú, ale ani neklesnú.

Whirlpool krízu pocítil. Najmä v obchode

Výrobca práčok Whirlpool, ktorý má u nás fabriku v Poprade, tvrdí, že následky krízy ani zďaleka neodzneli. „Obchod od začiatku roka vykazuje medziročný pokles a z mesiaca na mesiac je prepad vyšší. Keďže produkcia nášho výrobného závodu smeruje do Európy, Ázie, Južnej Ameriky, Blízkeho východu či Afriky, reálne dosahy krízy výroba nepociťuje až tak výrazne ako obchod,“ povedal pre HN pred časom PR manažér Martin Rončák. K prepúšťaniu tak samotná fabrika pristúpiť nemusela, zhruba o pätinu Whirlpool prepúšťal v obchodných oddeleniach. Kľúčové investičné projekty Whirlpoolu v oblasti vývoja prebiehajú i naďalej. „Avšak niektoré menej významné boli presunuté na budúce obdobia. Čo sa však týka trhových investícií, tie zostávajú aj naďalej veľmi obmedzené,“ dodáva Rončák.

 

Menší hráči nezaostávajú

Napriek tomu, že veľkí hráči elektrického priemyslu, ktorých oslovili HN, vo výrobe rast nečakajú, iná situácia je pri menších podnikoch. Napríklad bratislavskej spoločnosti SRS Light Design, ktorá vyrába svetelné systémy, sa rozšírenie produkcie, ktoré zrealizovala začiatkom roka, naozaj hodí. „So zákazkami problémy naozaj nemáme. Nemôžem konkretizovať medziročný rast výroby, no ide o dvojciferné číslo,“ povedal pre HN riaditeľ SRS Light Design Ján Martinček. Táto firma dnes zamestnáva približne 20 ľudí a momentálne hľadá pracovníkov na technickú prípravu výroby a montáž. Firma má na Slovensku vlastný vývoj i výrobu. „Vyvážame do celého sveta. Niekedy sme sami prekvapení, ako nás našiel zákazník napríklad zo Srí Lanky,“ hovorí Martinček. Podnik má dnes zákazky vo Francúzsku, v Holandsku, na Taiwane, v Rusku i na Blízkom východe.

Oživenie v Nemecku dorazí i k nám

Na to, že výrobcovia elektrických zariadení začínajú byť oporou nášho priemyslu, upozorňujú aj odborníci. „Tento sektor v letných mesiacoch v priemere medziročne vzrástol o úctyhodných 41,2 percenta medziročne. Odvetviu pravdepodobne prospieva rastúci investičný dopyt na hlavných trhoch, ale aj silné prepojenie časti odvetvia na automobilový priemysel,“ hodnotí hlavný analytik UniCredit Bank Slovakia Ľubomír Koršňák. Nemecké podniky signalizujú, že v druhej polovici tohto roka by mali výraznejšie obnoviť investície. „To by mohlo pozitívne vplývať na slovenských strojárov, ale aj výrobcov elektrických zariadení,“ dopĺňa Koršňák.

01 - Modified: 2022-05-09 20:00:00 - Feat.: - Title: Remeslo má zlaté dno. 500 eur pre budúcich murárov prebudilo mladých ľudí 02 - Modified: 2022-04-28 05:27:12 - Feat.: - Title: Cenový uragán roztočili energie. Priemysel drasticky zdražuje 03 - Modified: 2022-04-26 13:58:10 - Feat.: - Title: Absurdné riešenie čipovej krízy. Firmy údajne dolujú polovodiče z práčok 04 - Modified: 2022-04-26 07:14:14 - Feat.: - Title: Šéf Chemosvitu pre HN: Slovenskému biznisu na Ukrajine sa darí. Potrebuje však pomoc od špeciálnej banky 05 - Modified: 2022-04-01 14:24:01 - Feat.: - Title: Šéf Dusla pre HN: Máme indície, že farmári si nebudú môcť hnojivá dovoliť. Za nižšie ceny však nedokážeme vyrábať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:35