StoryEditor

Slováci vyrobia ovládače doma

05.02.2014, 22:59
Košický startup Goldee, ktorý žne so svojím vynálezom úspechy v USA, odštartuje výrobu v lete 2014.

Slováci vymysleli revolučný ovládač svetla, ktorý uchvátil Ameriku. Vyrábať ho však nechceli doma, ale v Číne. Nestáli za tým nižšie náklady na prácu, ale fakt, že v tejto krajine vyrábajú svetlá najvýznamnejší hráči na trhu. Hoci startup Goldee, ktorý inteligentný vypínač Goldee Light Controller vymyslel, už rokoval s viacerými čínskymi fabrikami, rozhodnutie nakoniec zmenil. „Všetko nasvedčuje tomu, že naše zariadenie budeme vyrábať na Slovensku. Aktuálne rokujeme s viacerými elektrotechnickými firmami,“ vraví Tomáš Baran, zakladateľ spoločnosti, no mená firiem zatiaľ odmietol konkretizovať.

Rozhodla kvalita

K zásadnému obratu došlo z viacerých dôvodov. Košičania si mysleli, že v kvalite sú lepší Číňania. „S tímom sme však zistili, že náš vypínač dokážu najlepšie vyrobiť práve Slováci. Zmysel to má aj zo strategického hľadiska – hlavne kvôli flexibilite a geografickej dostupnosti,“ vraví Tomáš Baran.

Podľa odborníka na startupy, šéfa spoločnosti Neulogy Ivana Štefunka, má Goldee šancu na úspech:„Je v segmente, ktorý násobne z roku na rok rastie a Tomáš, ktorého poznám osobne niekoľko rokov, má veľmi silnú chuť uspieť,“ vraví Štefunko. Dodáva, že najťažšie pre nich bude nájsť si svoje stále a dlhodobé miesto na trhu, lebo dynamika a konkurencia sú veľké.

Vyzbierali dvojnásobok

Goldee je košický startup, ktorý má aj anjelského investora a ktorý má za sebou ešte ďalší unikát. Startupy totiž na svoj rozvoj potrebujú státisíce eur. Financie sa snažia získať cez crowdfundingové kampane. Inými slovami – svoj produkt ponúknu za zvýhodnenú cenu na predaj ešte skôr, ako je vyrobený. Najznámejšie portály, kde sa uverejňujú takéto ponuky, sú Kickstarter a Indiegogo.

Košičania sa však rozhodli produkt zverejniť na svojej stránke a sami aktívne oslovovali ľudí. Bežne sa za dva mesiace vyzbiera maximálne stotisíc. Výsledok Goldee bol – dvojnásobná suma za 25 dní. Na doplnenie – uvádzacia cena základného balíčka produktu bola 249 dolárov, o 100 dolárov menej ako bude cenníková cena. Samotný inteligentný ovládač by spoločnosť chcela začať vyrábať v lete 2014. Prioritou je pre produkt americký trh, ale aj Kanada, Austrália a Nový Zéland. Slováci cielia i na Európu. Konkrétne Veľkú Britániu, Holandsko, Nemecko či severské krajiny. „Musím však podotknúť, že časť Európy sme predsa len podcenili. Konkrétne Švajčiarsko a Francúzsko. Nemysleli sme si, že tu bude po našom vynáleze dopyt, no opak je pravdou. Samozrejme, Goldee bude dostupný aj u nás a v Česku,“ dopĺňa Baran.

Fascinácia svetlom

Kým na začiatku celého projektu bol Tomáš Baran sám, dnes už na projekte robí 10 ľudí interne a ďalších 20 externe. „Neustále rozširujeme svoje rady a stále hľadáme šikovných a motivovaných ľudí, ktorí sú experti vo svojom odbore a majú túžbu sa ešte viac zdokonaľovať, dodáva vedúci marketingu Goldee Ján Višnovský.

Príbeh úspešného startupu sa začal písať ešte v čase, keď bol dnes 25-ročný Tomáš Baran dieťaťom. Odjakživa ho fascinovalo svetlo. Ako študent umelej inteligencie na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Košiciach už vedel, že budúcnosť je v tom, aby sa svetlo staralo o človeka, nie naopak. Zlom nastal v roku 2009, keď navštívil jeden z najluxusnejších inteligentných domov v Bratislave:„Boli tu top technológie, no samotné osvetlenie nebolo ničím výnimočné. Vtedy som dostal nápad vytvoriť Goldee Light Controller.“ Goldee Light Controller bude dostupný najmä pre domácnosti. Startupisti však chcú rozvinúť aj spoluprácu so stavebnými firmami, developermi a architektami, či hotelmi a reštauráciami.

Postreh HN:

Petra Jamrichová, redaktorka oddelenia Firmy & Financie

Štát ich neznechutil. Musia zvládnuť svoj rast

Goldee sa podaril husársky kúsok. Hoci v crowdfundingovej kampani (akýsi predpredaj ich výrobkov) získali od ľudí dvojnásobne viac financií, ako vôbec plánovali, urobiť zo startupu fungujúci podnik jednoduché nie je. Najmä nie v prostredí, v ktorom štát začínajúcich podnikateľov „zavalí“ daňovými licenciami. Hoci minimálna daň nebude s najväčšou pravdepodobnosťou pre Goldee problémom, aj naďalej je otázne, ako sa zvládnu vyrovnať s vysokou mierou byrokracie či so zhoršujúcim sa podnikateľským prostredím. Napriek tomu, že už dnes žnú úspech s chválami na mladú partiu nadšencov a ich vynález nešetril ani renomovaný technologický web TechCrunch, čaká ich dlhá cesta. Jednou z prekážok môže byť i zvládnutie (ne) úmerne rýchleho rastu. Goldee však svojmu produktu verí a dnes im verí aj trh. Ak ho nesklamú a produkty dodajú načas, ak si budú brať k srdcu rady skúsenejších a ak ich neznechutia naši politici a podnikateľské prostredie, máme šancu mať časom skvelú firmu.

Inteligentný ovládač v skratke

– vypína všetky svetlá po odchode z domácnosti

– pri dlhšej dovolenke simuluje bežný život

– ovládaný je bezdotykovo, len za pomoci gest

– systém funguje aj s bežnými žiarovkami, pre plné využitie potenciálu sú potrebné inteligentné LED svetlá ako Philips hue, LIFX alebo iLumi

– na trhu je už aplikácia pre smartfón, ktorá spolupracuje so svetlami Philips hue

– ešte pred uvedením vypínača na trh bol prototyp dostupný v Lighting Library, knižnici dynamických svetelných scén. Scény si bude môcť stiahnuť každý používateľ Goldee, zarábať na tom môžu umelci z celého sveta

– samotný vypínač by spoločnosť chcela začať vyrábať v lete 2014

Rozhovor

Američania sú konzumnejší. Sú pre nás prioritou

Zakladateľ a spolumajiteľ startupu Goldee Tomáš Baran pre HN:

Startup Goldee však cieli i na Kanadu a Európu. „Samozrejme, Goldee bude dostupný aj u nás a v Česku,“ vraví vynálezca.

Prečo ste sa rozhodli vyrábať inteligentný vypínač na Slovensku?

Elektrotechnickú scénu sledujem dlhodobo – od detstva. Pred 15 rokmi bola v porovnaní so zvyškom sveta u nás doslova v plienkach a hoci sa to zmenilo, stále som si myslel, že v kvalite sú lepší Číňania. S tímom sme však zistili, že náš vypínač dokážu najlepšie vyrobiť práve Slováci. Napriek tomu, že všetci poprední producenti produkujú v Číne, aj s tímom sme zistili, že zo strategického hľadiska má zmysel vyrábať vypínač práve na Slovensku. A to i z dôvodu flexibility a geografickej dostupnosti.

V čom je unikátny? Inteligentných vypínačov je na svete viac.

Svojou interaktivitou. Zatiaľ žiaden vypínač nespolupracuje s používateľom tak, ako Goldee Light Controller. Nie je nutné taktiež vymieňať žiarivky. Stačí, ak zákazník vymení svoj súčasný mechanický vypínač za Goldee. Hoci je kompatibilný s bežnými žiarovkami, pre plné využitie potenciálu sú potrebné inteligentné LED svetlá ako Philips hue, LIFX alebo iLumi.

Kde budete Goldee Light Controller vyvážať?

Prioritou je pre nás Amerika. A to nielen z dôvodu veľkosti. Ľudia tu sú konzumnejší a emotívnejší – zákazníci chcú výrobky, ktoré im šetria čas a zvyšujú komfort. V Európe je to naopak, ľudia sú sporovliví.

 

Ale len pri Spojených štátoch neostanete?

Samozrejme, že nie. Cielime i na Kanadu, ale aj Európu. Konkrétne Veľkú Britániu, Holandsko, Nemecko či severské krajiny. Ďalej nás zaujímajú aj Austrália a Nový Zéland. Musím však podotknúť, že časť Európy sme predsa len podcenili.

 

Akú? O čo ide?

Konkrétne Švajčiarsko a Francúzsko. Nemysleli sme si, že tu bude po našom vynáleze dopyt, no opak je pravdou. Samozrejme, Goldee bude dostupný aj u nás a v Česku.

Pre koho je vypínač určený?

Najmä pre domácnosti. Rozvinúť však chceme aj spoluprácu so stavebnými firmami, developermi a architektmi, či hotelmi a reštauráciami.

01 - Modified: 2006-01-10 13:14:58 - Feat.: 0 - Title: Zahraničný obchod si vstupom do EÚ polepšil
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 03 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 04 - Modified: 2021-12-29 14:48:12 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor zamietol sťažnosť guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra 05 - Modified: 2021-12-29 08:55:38 - Feat.: - Title: Rekordný prírastok nakazených. Testy odhalili viac ako 4-tisíc prípadov koronavírusu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:42