StoryEditor

Únia ide dotovať videohry. Záujem prejavili aj Slováci

23.03.2014, 22:59
Zábavný priemysel/Nové finančné podpory majú oslabiť závislosť európskych tvorcov od vydavateľov.

Najznámejší slovenský tvorca videohier spoločnosť Cauldron musel v minulom roku prepustiť väčšinu svojich zamestnancov. Doplatil na svojho amerického vydavateľa, pre ktorého mal vyvíjať hru pre americkú televíznu šou. Projekt však padol, keďže vydavateľ na ňu nezískal potrebnú licenciu. To je len jeden z príkladov, ako sú európski tvorcovia závislí od svojich chlebodarcov za oceánom. Z dvadsiatich najväčších vydavateľstiev je až osemnásť mimoeurópskych. Európska únia chce túto závislosť európskych vývojárov oslabiť. Rozhodla sa preto, že tvorbu videohier bude v rokoch 2014 až 2020 podporovať z eurofondov.

„Uľahčený prístup k financovaniu, ktorý poskytne program Tvorivá Európa umožní, aby európski tvorcovia videohier zvýšili výnosnosť a konkurencieschopnosť,“ hovorí Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Záujem majú aj Slováci

Vývojári majú ešte posledný týždeň na to, aby sa prihlásili do prvej takejto výzvy, cez ktorú únia rozdelí na začiatok dva a pol milióna eur. Záujem javia aj firmy zo Slovenska. Koordinátor programu na Slovensku Vladimír Štric z Creative Europe Desk Slovensko potvrdil, že do výzvy sa zatiaľ zapojili dva subjekty. Medzi nimi aj košickí vývojári z Games Farm, ktorí momentálne pracujú na strategickej hre Shadows: Heretic Kingdoms. Práve jej vývoj má byť podporený z prípadnej dotácie. „Poskytovanie podobných podpôr je relatívne bežné aj v iných krajinách. Ide o správnu investíciu, pretože ide o prácu s vysokou pridanou hodnotou. Je to výhodné aj z hľadiska exportu,“ hovorí riaditeľ Games Farm Peter Nagy.

Únia podporovala tvorbu videohier aj v minulosti. Avšak za iných podmienok ako dnes. „Bolo to podstatne komplikovanejšie, zapojiť sa do súčasnej výzvy je omnoho jednoduchšie,“ vysvetľuje Nagy. Štric hovorí, že únia plánuje podobnú výzvu vypisovať každý rok.

Pomoc najmä pre malých

Iniciatívu privítala aj Asociácia herného priemyslu v Česku a na Slovensku. Jej viceprezident Martin Bach hovorí, že pomôže predovšetkým menším tímom a začínajúcim tvorcom. Na jeden projekt môžu totiž získať maximálne 150-tisíc eur. „Vývoj klasických veľkých hier pre herné konzoly alebo počítače je rádovo drahší a tím s podobnými ambíciami by rovnako tak musel hľadať financovanie od vydavateľa alebo iného subjektu.“

Bach si však na druhej strane nemyslí, že by tieto európske peniaze zásadným spôsobom oživili hernú scénu na Slovensku. Podľa neho totiž financie nie sú hlavným problémom, ktorý by bránil firmám zakladať nové firmy a tvoriť dobré hry. „Podľa môjho názoru budú o podobné podpory žiadať skôr vývojári, ktorí už majú nejaký projekt za sebou, než že by prilákali do brandže úplne nových ľudí,“ myslí si Bach.

Tvorba videohier patrí medzi veľmi dynamický biznis. Rastie štyrikrát rýchlejšie ako ostatné médiá. Medziročný nárast tohto trhu predstavuje podľa Králika 70 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:58