StoryEditor

Štát dotoval Američanov. Už štvrtýkrát

30.08.2013, 00:00
Spoločnosti Johnson Controls odobrila vláda stimul za 4,1 milióna eur.

Jeden z najúspešnejších žiadateľov o slovenské štátne dotácie. Takýto prívlastok si môže pripísať americká spoločnosť Johnson Controls na Slovensku. Už štvrtýkrát sa jej totiž podarilo za posledných pár rokov získať od štátu milióny eur.

Najnovšie sa vláda Roberta Fica (Smer-SD) rozhodla, že im za zamestnanie 125 ľudí odpustí na daniach spolu 4,1 milióna eur. Na porovnanie, ide presne o polovicu sumy, ktorú plánujú Američania na nový závod na výrobu kovových častí pre opierky hlavy v autách preinvestovať.

Rezort hospodárstva odkazuje – stimuly z minulosti sme brali do úvahy. Podľa hovorcu rezortu Stanislava Jurikoviča však práve stimul bol jedným z dôležitých faktorov, prečo sa firma rozhodla investovať práve u nás.
Faktom na druhej strane je, že rozpočet Johnson Controls a Slovenska je v úplne inej situácii. Ako upozornil analytik INESS Martin Vlachynský, kým celá americká korporácia za vlaňajšok vykázala zisk 1,2 miliardy dolárov (910 miliónov eur), náš rozpočet skončil 3,7 miliardy v mínuse.

Okrem toho sú Američania oveľa úspešnejší aj ako mnohé slovenské firmy, ktoré sa k pomoci vôbec nedostanú. A to napriek sľubom vlády, že podporovať bude práve ich. Podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu je dôvod súčasného stavu jednoduchý. Slovenské firmy nemajú dostatok kapitálu na veľké investície. „A preto nie sú schopné splniť zákonné podmienky na získanie pomoci.“

To však podľa neho neznamená, že ministerstvo by malo meniť zákon a podmienky zmäkčiť, aby tak vyšlo v ústrety domácim firmám. Kičina, ktorý stimuly vníma ako drahú formu vytvárania nových pracovných miest si myslí, že nie je až také podstatné, či nejaká firma dostane stimuly štyrikrát. „Treba sa pozerať na výsledok. Aj preto považujem za dôležité, aby sa podporené investície vyhodnocovali a následne sa urobil akýsi rebríček najlepších projektov,“ navrhuje Kičina.
Johnson Controls, ktorý na otázky HN neodpovedal, okrem toho patrí na Slovensku medzi jedného z najvýznamnejších zamestnávateľov. Vo svojich závodoch v Lozorne, Žiline, Námestove, Lučenci, Martine a inžinierskom centre v Trenčíne zamestnáva okolo päťtisíc ľudí. Štát cez investičnú pomoc v minulosti dotoval vznik viac ako tisícky z nich. V okrese Lučenec, do ktorého je namierená aj najnovšia investícia, je najväčším zamestnávateľov. Tamojší závod dáva prácu viac ako 800 ľuďom.



Lučenec je spokojný
Pre región s 23-percentnou nezamestnanosťou, do ktorého sa investori nehrnú, bude aj ďalších 125 nových pracovných miest veľkým prínosom. „Novú investíciu vnímame veľmi pozitívne,“ hovorí vedúca kancelárie primátorky mesta Lučenec Mária Bérešová. Jej zrealizovaním by sa podľa lučeneckého úradu práce znížila nezamestnanosť v okrese o 0,35 percenta. Americká firma bude svoj nový závod v Lučenci stavať postupne. Najskôr bude výrobu realizovať v rekonštruovaných prenajatých priestoroch, ktoré patria spoločnosti Terra Nostra Corporation. Až v rokoch 2014 – 2015 plánuje vybudovať vlastnú halu a výrobu kovových častí pre opierky hlavy spustiť naplno. Ich zamestnanci by mali v hrubom podľa plánu zarábať približne 1 020 eur. To je v kraji nadpriemer. Vlani tam totiž ľudia priemerne zarábali 675 eur.

Rozdali sa aj ďalšie stimuly
Okrem Johnson Controls vláda tento týždeň schválila investičnú pomoc aj pre ďalšie firmy. Celkovo 15 miliónov eur si spolu s Američanmi rozdelia aj firmy Michatek, Gevorkyan, Miba Sinter a Dometic. S pomocou stimulov majú vytvoriť takmer sedemsto nových pracovných miest v mestách Lučenec, Michalovce, Banská Bystrica, Dolný Kubín a Fiľakovo. Vo všetkých prípadoch ide o regióny s nadpriemernou nezamestnanosťou, časť z nich má v niektorých prípadoch problém získať nových investorov. Ako častý dôvod sa uvádza najmä chýbajúca infraštruktúra.


Stimuly pre Johnson Controls

2006 – nový závod v Lučenci, 349 pracovných miest. Stimul – 16,5 milióna eur
2006 – projektantské a inžinierske centrum v Trenčíne, 520 miest. Stimul – 7,7 milióna eur
2011 – rozšírenie výrobného závodu v Námestove, 251 miest. Stimul – 5,7 milióna eur
2013 – nový závod na výrobu kovových častí pre opierky hlavy, 125 miest. Stimul – 4,1 milióna eur

01 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdé podmienky pre Turecko 02 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česko chce minimalizovať dosah privatizácie Telecomu na korunu 03 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po siedmich dňoch rastu SAX klesol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:42