StoryEditor

Štát zadotuje slnečnú energiu

04.06.2013, 00:00
Obnoviteľné zdroje. Na energiu zo strechy by mohli ľudia dostať dotáciu 1 500 eur.

Peniaze z Bruselu použijeme na slnečné panely na strechách. Taká je predstava podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) o podpore fotovoltickej elektriny.

Domácnosti by tak už od budúceho roku mohli požiadať o dotáciu na slnečný panel zhruba vo výške 1 500 eur, čo dnes predstavuje približne tretinu z celkovej ceny priemerného dvojkilowattového zdroja.

Celkovo chce Vážny získať na podporu fotovoltiky 100 miliónov eur.

Fotovoltici sa tešia
V praxi by sa tak podľa súčasných cien mohli investície do slnečnému panelu ľuďom vrátiť zhruba v priebehu ôsmich rokov. Vďaka vlastnému zdroju energie by totiž priemerná trojčlenná domácnosť mala ušetriť 300 eur ročne.

Okrem dotácií má byť aj jednoduchšie vybaviť všetky potrebné povolenia. „Kľúčové z môjho pohľadu je najmä odbúranie administratívnej záťaže,“ povedal Vážny.

Návrh podpredsedu pritom vítajú v Slovenskej asociácii fotovoltického priemyslu. Výkonná riaditeľka asociácie Veronika Galeková tvrdí, že podpora pomôže celému odvetviu. „Už nech je to v praxi,“ odkázala vláde.

Nepribudnú len panely, ale aj nové pracovné miesta, sľubuje okrem toho Vážny. Do roku 2016 má totiž podľa koncepcie pribudnúť na Slovensku 10-tisíc strešných konštrukcií, čo by malo priniesť prácu pre 1 300 ľudí. Drvivá väčšina bude panely montovať a zhruba štvrtina sa zamestná v doplnkových službách.

Nemajú ohroziť ceny
Zatiaľ čo fotovoltici sa tešia, odborník tvrdí, že takáto podpora nemá opodstatnenie. Podľa Martina Vlachynského z INESS totiž štát nemá prečo dotovať slnečné panely, keďže nedotuje ani napríklad chladničky. „Jediný argument pre podporu obnoviteľných zdrojov je ochrana životného prostredia. Ten však vyznieva absurdne, ak zároveň dotujeme aj výrobu elektriny z hnedého uhlia,“ poznamenal Vlachynský.

Práve slnečná energia pritom v minulosti poriadne zatlačila na ceny elektriny. Jej podpora je totiž dotovaná cez takzvanú tarifu za prevádzkovanie systému, ktorá sa započítava do konečných faktúr pre odberateľov. Pre veľký nárast výroby takejto energie vzrástla cena elektriny pred dvomi rokmi o päť percent.

Podľa nových plánov vlády by však podobný scenár už nemal hroziť. „Podporiť za podmienky nezvyšovania ceny je základná idea koncepcie,“ tvrdí Vážny. Tým, že ľudia získajú peniaze z eurofondov, by sa totiž nemala podpora ďalej započítavať do konečnej ceny elektriny.

Záväzok voči Bruselu
Panely na výrobu elektriny majú zároveň pomôcť naplniť náš záväzok voči Európskej únii. Slovensko totiž musí do roku 2020 zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov až na 14 percent z celkovej hrubej spotreby energie. Majú k tomu prispieť aj malé slnečné panely na strechách domov.

Vážny pritom vo svojom návrhu počíta aj s podporou ďalších obnoviteľných zdrojov, ako sú kotly na biomasu či slnečné kolektory na výrobu tepla. Drvivá väčšina dotácií však má smerovať práve do fotovoltiky.

01 - Modified: 2004-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké trhy rastú druhý týždeň
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:18