StoryEditor

V Bratislave je mínusová nezamestnanosť

20.01.2014, 23:02
Luboš Sirota, predseda predstavenstva personálnej agentúry McRoy Group, pre HN:

„V hlavnom meste je o vyše stotisíc pracovných miest viac, než je jej obyvateľov s trvalým pobytom,“ tvrdí Luboš Sirota.

Nezamestnanosť v Bratislavskom kraji medziročne stúpla. V ostatných regiónoch klesala. Ako to je možné?

Záver roka 2012 bol výrazne ovplyvnený prepúšťaním. Spôsobilo to zvyšovanie daní, odvodov, reštrikcie v oblasti dohôd, to všetko v kombinácii s novým Zákonníkom práce. Firmy sa tak prepúšťaním „predzásobili“ a potom ľudí so zlepšujúcou sa ekonomickou situáciou prijímali späť. Svoje spravila i zmena správania sa úradov práce a vyššie vyraďovanie ľudí z evidencie či zmena metodiky evidencie disponibilných nezamestnaných.

Ale to sa dialo vo všetkých regiónoch Slovenska.

Áno, tieto všetky faktory sa viac prejavili v oblastiach mimo Bratislavy. V hlavnom meste a okolí je vyšší podiel služieb v porovnaní s priemyslom a štruktúra ekonomiky je menej náchylná reagovať na tieto zmeny – administratívne, ako aj trhové – vzhľadom na ľudí, ktorí tu majú trvalý pobyt. Pretože ak sa aj v Bratislave vytvorí viac miest a obsadia ich ľudia z regiónov mimo hlavného mesta, štatisticky tu môže nezamestnanosť i stúpnuť.

Je trh práce v hlavnom meste už presýtený?

Nie je. Bratislava je stále najlepší región z tohto hľadiska. Ale nevytvára sa tu dostatok miest pre celé Slovensko. Pritom pracovná sila z celého Slovenska konkuruje pracovnej sile z Bratislavy. Podľa odhadov je pritom v hlavnom meste o vyše stotisíc pracovných miest viac, než je jej obyvateľov s trvalým pobytom.(A aj táto konkurencia domácej pracovnej sile nezamestnanosťou hýbe). Takže nezamestnanosť je tu de facto „mínusová“, čo je však osud množstva hlavných miest.

Ako sa bude vyvíjať nezamestnanosť tento rok?

Očakávame mierny pokles k úrovni okolo 13 percent a rast zamestnanosti približne jedno percento. Závisieť to bude najmä od vývoja na exportných trhoch, ale tiež od opatrení vlády. Žiadne výrazné reštrikcie v období kandidatúry Roberta Fica za prezidenta však neočakávame.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:40