StoryEditor

Slovensko zažíva boom minipivovarov. Pribudnú ďalšie dva

08.07.2014, 14:19
Minipivovarov na Slovensku je čoraz viac. V trnavskom kraji majú pribudnúť ďalšie dva.

Minipivovarom sa u nás darí. Na slovenskej pivnej mape pribudnú najnovšie ďalšie dva - Holíčsky pivovar a minipivovar Jablonica. Boom „netradičných pív“, na rozdiel od klasických tak pokračuje. „Za posledných päť rokov vzniklo snáď aj 30 minipivovarov," povedal pre HN Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Už v tomto roku

Kým v Jablonici plánujú prvé pivo čapovať koncom budúceho roka, Holič to chce stihnúť už tento rok. Oba minipivovary, ktoré vzniknú, budú mať podľa svojich podnikateľských zámerov rovnakú kapacitu. “ Ročná kapacita pivovaru je 1 500 - 2 000 hektolitrov v závislosti od druhu vyrábaného piva,” píše sa podnikateľských zámeroch.

Jedným z dôvodov úspechu minipivovarov môže byť nižšia konkurencia medzi minipivovarmi reštauračného charakteru. Tie väčšie totiž pivo aj distribuujú - podobne, ako tie zahraničné. Minipivovary teda prevažne nečelia konkurencii zahraničných pivných gigantov. Boom menších pivovarov pritom nekončí. „V každom väčšom meste na Slovensku je priestor na jeden až dva minipivovary,“ predpovedá Vančo.

V kurze

Jedným z už fungujúcich minipivovarov v trnavskom kraji je minipivovar Štramák. Majitelia minipivovaru, David Riška s otcom, sa venujú vareniu piva už dlho. „Otec vlastní piváreň od roku 1992, kde predával veľké množstvo piva. Časom sme však prišli na to, že všetky pivá sú si chuťou veľmi podobné. A tak sme sa rozhodli uvariť si vlastné pivo, a potom si otvoriť oficiálny pivovar,“ povedal pre HN o začiatkoch minipivovaru David Riška. Podľa neho má varenie si vlastného piva v pivovare značné výhody. "Pivo sme pred tým nakupovali, ale ceny každú chvíľu rástli. My sme si však nemohli dovoliť cenu dvíhať. Teraz, keď si uvaríme pivo sami, vieme, že to robíme poctivo, nikoho neklameme, použijeme kvalitné suroviny a na výsledku to poznať," povedal a dodal, že ľudia na Slovensku si kvalitné pivo dokážu vážiť.

Darí sa aj Prievalskému pivovaru Sandorf, ktorý je v trnavskom kraji v prevádzke od roku 2011. „Náš pivovar je obľúbený. Už druhýkrát rozširujeme sortiment nášho piva,“ povedal pre HN Milan Bílik. Podľa jeho slov sa konkurencie v podobe otvorenia dvoch nových minipivovarov v trnavskom kraji neboja.

To, že sa minipivovarom darí, však neznamená, že sa nepotýkajú s problémami. Jednou z nevýhod založenia si vlastného minipivovaru je byrokratická procedúra, ktorú musí človek podstúpiť. Riška poukazuje na to, že samotné úrady často nevedia, čo vlastne od človeka chcú. "Keď človek príde, nevedia, čo robiť, pretože sa s tým ešte nestretli. A tak vás pošlú inam," vysvetlil. Od otvorenia minipivovaru Štramák sa im však podľa jeho slov darí.

Spotreba piva klesá

Napriek tomu, že minipivovarov na Slovensku pribúda, spotreba piva na jedného obyvateľa klesá. Podľa Slovenského štatistického úradu jeden Slovák v roku 2011 ročne vypil 73,9 litrov piva. V roku 2012 sa spotreba zvýšila na 76,3 litrov piva, no minulý rok klesla na 71,5 litrov piva ročne.

01 - Modified: 2006-07-27 05:43:00 - Feat.: 0 - Title: Podvod v Slovane nedokázali
01 - Modified: 2016-06-14 09:29:31 - Feat.: - Title: Prvý v meste. V Partizánskom plánujú vznik malého pivovaru 02 - Modified: 2015-12-19 19:54:01 - Feat.: - Title: Branislav Cvik: Na Pohode chceme ponúknuť aj pivá konkurenčných malých pivovarov 03 - Modified: 2015-11-29 21:55:36 - Feat.: - Title: Legendárnemu Kalteneckeru hrozí koniec 04 - Modified: 2015-11-11 13:28:29 - Feat.: - Title: Pivný megaobchod ešte narástol. Spájanie gigantov bude stáť miliardy navyše 05 - Modified: 2015-11-01 11:28:06 - Feat.: - Title: Mladí manželia zachránili historický pivovar. Dnes v ňom aj bývajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:10