StoryEditor

Zistenie HN: Štadióny chce firma spájaná so Širokým

08.01.2014, 22:59
Spoločnosť Ingsteel, ktorá obnovila predraženú hokejovú arénu chce renovovať futbalové tribúny.

Pred tromi rokmi ju „preslávila“ obnova hokejovej arény v Bratislave za 90 miliónov eur, ktorú aj Najvyšší kontrolný úrad označil za predraženú. Dnes sa chce podieľať na modernizácii tribún na 16 futbalových štadiónoch. Reč je o stavebnej spoločnosti Ingsteel, ktorá sa podľa zistení HN v konzorciu s českými stavbármi z Metrostavu prihlásila do tendra Slovenského futbalového zväzu za 25,5 milióna eur. „Ponuku sme určite podali,“ potvrdil pre HN šéf firmy Anton Bezák. Práve on je pritom považovaný za blízku osobu podnikateľa Juraja Širokého (na snímke), keďže ešte pred výstavbou hokejového štadióna Ondreja Nepelu sedel štyri roky v dozornej rade v jednej z dcér Váhostavu.

Bezák ďalšie podrobnosti rovnako ako ani futbalový zväz o súťaži nekomentovali. Včera sa otvárali ponuky, no ich vyhodnotenie by malo byť až o niekoľko týždňov. Do tendra sa podľa informácií HN mala prihlásiť ešte jedna spoločnosť Sedasport s medzinárodným kapitálom. Tá v minulosti napríklad dosadila sedačky na tribúny košickej hokejovej Steel Arény.

Štát odklepol peniaze na rekonštrukciu štadiónov vlani vo februári, teda v čase, keď si firmy museli zvykať na novú 23-percentnú daň z príjmu. Modernizácia by mala prebehnúť napríklad v Prešove, Nitre či Trenčíne a začať by mala už v tomto roku. Šéf futbalovej vlády Ján Kováčik si od toho sľubuje lepšie prostredie a väčší záujem ľudí o futbal. „A treba si uvedomiť, že od rozdelenia Česko-Slovenska sa do futbalovej infraštruktúry neinvestovalo takmer nič,“ reagoval pre HN.

Na kompletnú renováciu štadiónov, čiže okrem tribún a sedačiek napríklad aj vybudovanie vyhrievaných trávnikov, pôjde v najbližších desiatich rokoch zo štátnej kasy 45 miliónov eur. Odborníci však upozorňujú – štát by si mal utriediť svoje priority. „Vláda by mala hľadať skôr zdroje na zníženie nezamestnanosti ako na investovanie do športu či futbalových štadiónov,“ povedal ekonóm Inštitútu INESS Ján Dinga.

Na porovnanie, susedné Česko rieši celú situáciu inak. Ako totiž povedal Jan Decker z odboru komunikácie tamojšieho ministerstva školstva, v ich krajine je dlhodobo nastavená podpora zariadení všetkých športových zväzov. A to v rámci štátneho rozpočtu. „Na tieto aktivity je vyčlenených ročne 620 miliónov českých korún (22,5 milióna eur, pozn. HN). Každý športový zväz sa hlási do týchto programov podľa vlastných plánov,“ konštatoval Decker.

Okrem modernizácie sa bude štát peniazmi z rozpočtu podieľať aj na výstavbe nových futbalových arén. V Bratislave má vyrásť Národný futbalový štadión, kde má ísť najviac 27,2 milióna eur, na štadión v Trnave 13 miliónov eur. No a úplne nový stánok plánujú postaviť aj v Košiciach, kde majú prisľúbených necelých 5 miliónov eur. „Pre mesto Košice je výstavba štadióna jednou z priorít. Chceme sa však správať zodpovedne k mestskému rozpočtu a využiť všetky dostupné iné spôsoby financovania,“ povedal viceprimátor Košíc Ján Jakubov.

01 - Modified: 2005-11-25 06:57:00 - Feat.: 0 - Title: Putin chce eliminovať obavy občianskych organizácií v Rusku
01 - Modified: 2023-12-15 12:41:00 - Feat.: - Title: Jeden z najbohatších Slovákov, softvérový multimilionár i chlebodarca Slovana. Kto bol Rudolf Hrubý? 02 - Modified: 2023-08-14 14:41:21 - Feat.: - Title: Kam až siaha akcia Ezechiel? Obvinenie Gašpara a Bödöra vracia do hry Širokého kauzu Váhostav​ 03 - Modified: 2023-02-23 05:23:40 - Feat.: - Title: Na Slovensko prišlo osem ton nebezpečnej potraviny (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-01-20 13:45:19 - Feat.: - Title: Kľúčová spoločnosť Širokého podnikania dostala pokutu za banálnu chybu. Stala sa aj súkromnejšou 05 - Modified: 2022-05-23 08:52:35 - Feat.: - Title: Široký prepísal honosný palác na svoje deti. Jeho meno sa spomína aj v kauze Očistec
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:29