StoryEditor

Nočná mora firiem na Slovensku sa skončí. Pozrite sa, čoho sa zbavia

18.09.2015, 00:00
Podnikatelia na odľahčenie byrokracie čakali roky. Počkajú ešte dva

Pomalá a lenivá štátna správa. Je jedným z najväčších strašiakov podnikateľov. Čas sú pre nich peniaze. A preto sa náš biznis pravidelne sťažuje, že zbytočne robí poštára medzi úradmi. Potvrdzuje to aj správa Svetového ekonomického fóra z tohto roka, ktorá radí papierovačky na úradoch na prvé miesto medzi hlavnými problémami podnikania u nás. „Podnikatelia sa roky sťažujú na obrovskú administratívnu záťaž, ktorú sa vláde nedarí znižovať. V mnohých prípadoch sa, naopak, s novými zákonmi ešte zvýšila,“ priblížil projektový manažér Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský.

Jeden namiesto sedemdesiatich

Tomu by mal byť koniec. „Úradný šimeľ“ má zastaviť nový elektronický register z dielne Štatistického úradu, ktorého zriadenie aktuálne prerokúva parlament. Bude združovať takmer 70 zoznamov štátnej a podnikateľskej sféry vrátane tých najdôležitejších ako obchodného, živnostenského, ale napríklad i registra politických strán. K výpisom z neho budú mať prístup všetci. A z pohodlia svojich kancelárií. Podnikatelia ani firmy nemusia do registra nič hlásiť, inštitúcie si prevedú údaje samy. Firmy novinku vítajú. „Už to mohlo fungovať dávno, ak si nájdem údaje z registrov na internete, tak si ich nájde aj úradník,“ povedal viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Až o dva roky

Štatisti odhadujú, že ušetria všetkým úradníkom i podnikateľom desať minút času na každom úkone. Ani firmy nebudú musieť nahlasovať svoj vznik, zánik či zmeny v podnikaní viacerým úradom, ako napríklad daňovákom, sociálnej či zdravotnej poisťovni. Vďaka spoločnému registru si to všetky inštitúcie zmenia naraz. Má to však jeden háčik. Všetky zoznamy majú byť v registroch až o dva roky. „Od 1. októbra sa vytvorí systém v spolupráci s registrami rezortov spravodlivosti a vnútra. Ostatné budú zapájané počas nasledujúcich dvoch rokov,“ priblížil hovorca Štatistického úradu Marián Jánošík.

Na internete len pre informáciu

Štatistický úrad odmieta, že by sa citlivé informácie o podnikateľoch mohli dostať k tretím osobám. Vymieňať si ich bude len štátna správa medzi sebou. Register na internete bude mať len informatívny charakter, takže bude obsahovať len tie údaje, ktoré sú verejne dostupné. „Úradníci budú mať svoj prístup a budú sa môcť spoľahnúť na ich relevantnosť. Podnikatelia síce údaje získajú rýchlejšie a na jednom mieste, no rovnako ako teraz nebudú právne záväzné,“ povedal predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska Ján Solík s tým, že výhodou je, že ho po novom dostanú elektronicky.

Systémy často nespolupracujú

Ambiciózne informačné systémy štátnej správy často stroskotajú na tom, že nemajú rovnaké rozhranie a nespolupracujú. To bol naposledy prípad aj kolapsu zasielania údajov medzi Finančnou správou a poisťovňami. „Ak by to bol iba ďalší nový register, izolovaný od doterajších systémov, bol by to pre Slovensko krok späť z 21. storočia,“ vysvetľuje obavy Kremský. To však nemá byť prípad nového registra. „Systém sa aktualizuje pri zmene pre všetky inštitúcie ihneď alebo nasledujúci deň,“ hovorí Jánošík.

Solíka upokojuje aj dvojročné prechodné obdobie, ktoré by malo zatiaľ vychytať všetky muchy. Efektivitu si sľubuje aj Machunka. „Budú na to použité eurofondy, čo je pre mňa zárukou, že to bude fungovať, pretože inak by museli byť tieto peniaze vrátené,“ uzatvára.

Nový register bude stáť viac ako jedenásť miliónov eur. Štátny rozpočet však oberie len o jeden milión, zvyšok už doplatia eurofondy. Ak prejde zákon parlamentom, už o mesiac sa spustí dvojročné prechodné obdobie, na konci ktorého by sa mali postupne zjednotiť zoznamy do jedného elektronického registra.

Najdôležitejšie zoznamy, ktoré zlúči nový register*

živnostenský register

obchodný register

zoznam daňových poradcov

register finančných poradcov

register veriteľov poskytujúcich spotrebiteľské úvery

zoznam advokátov

zoznam správcov

register neziskových organizácií

register občianskych združení, odborových organizácií

záujmové združenia právnických osôb

register politických strán

registre architektov

*Poznámka: V novom registri sa zlúči dokopy takmer sedemdesiat zoznamov štátnej správy a podnikov.

01 - Modified: 2007-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysokoškolák sa zamestná ľahšie
01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako nás obchádza šťastie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:54