StoryEditor

Štát má problém v Bruseli. Kvôli baterkovej novele

27.01.2014, 22:59
Úprava zákona o recyklácii batérií nie je podľa firiem v súlade s európskymi zákonmi.

To, čím sa recyklátorské spoločnosti štátu vyhrážali, naplnili. Slovenskí spracovatelia odpadov podali v Bruseli sťažnosť na Slovensko. Nepáči sa im novela zákona o odpadoch, ktorá umožňuje recyklovať odpad v zahraničí a môže spôsobiť krach domácich podnikov. „Novela podľa nášho právneho názoru nielen nespĺňa podmienky ustanovené európskou legislatívou, ale je s nimi v rozpore,“ konštatuje prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. Recyklátori batérií kvôli zmene zákona pripúšťajú prepúšťanie už na začiatku roka.

 

 

Obmedzenie podnikania

A to preto, že recyklačný mechanizmus prejde do rúk výrobcov a dovozcov. Podľa slovenských subjektov to obmedzí ich podnikanie, zisky, investičné možnosti a v konečnom dôsledku aj zamestnanosť. „Napriek niekoľkonásobnému upozorňovaniu ministerstva životného prostredia neprijalo naše návrhy a podnety a novelu zákona schválilo,“ pokračuje Rastislav Machunka. Podľa neho je tak sťažnosť podaná v Európskej komisii posledným možným nástrojom firiem, ako sa obmedzeniu ich podnikania brániť. Ako prezident zamestnávateľského združenia hovorí, v ohrození nie sú len spracovatelia batérií, ktorých sa zmeny dotýkajú najviac, ale celý recyklačný priemysel.

 

Európska komisia nie je spokojná

Ak by firmy sťažnosťou v Bruseli uspeli, štát by musel zákon o odpadoch opäť meniť. V opačnom prípade by ho čakal infringement (priestupkové konanie) a pokuta, s minimálnou sadzbou tri milióny eur. „Ministerstvo pripravilo takzvanú baterkovú novelu zákona o odpadoch práve v nadväznosti na infrigement Európskej komisie. Táto novela odstránila hrozbu súdneho sporu pred Európskym súdom,“ obhajuje zmenu zákona Maroš Stano, hovorca ministerstva životného prostredia. Firmám však priznáva právo sťažovať sa a konečné rozhodnutie nechá na Bruseli. „Európska komisia sa tejto téme venuje už dlhodobo a prešetruje súlad slovenskej legislatívy s pravidlami Európskej únie,“ konštatuje Ingrid Ludviková, hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Podľa nej pochybnosti o súlade práva Európskej únie a slovenskej legislatívy pretrvávajú aj po predošlých upozorneniach.

 

Majú šancu

Nezávislí odborníci však za sťažnosťou vidia aj ďalšie motívy. „Zdá sa, že podanie je vedené snahou spracovateľov batérií a akumulátorov zúčastniť sa i na trhu kolektívnych systémov,“ súhlasí Radovan Kazda, analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. Nové zmeny v zákone však aj podľa neho majú niekoľko nepresností. Dôvodom je však nejasné odporúčanie zmeny zákona Európskou úniou. Šance na úspech sťažnosti zamestnávateľov pripúšťajú aj právnici. „Európska komisia ju môže posúdiť za obmedzujúce a porušujúce citované ustanovenie smernice, pretože nezávislosť tretej strany je v takomto prípade sporná,“ hovorí partner Taylor Wessing Radovan Pala.

01 - Modified: 2005-12-22 07:11:47 - Feat.: 0 - Title: Záujemcovia o letiská bojujú do poslednej chvíle
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 04 - Modified: 2024-02-26 11:36:42 - Feat.: - Title: Mali byť ekologické, vyvolali však opačné správanie. Akú stopu za sebou nechávajú trendové hrnčeky? 05 - Modified: 2024-02-25 21:47:53 - Feat.: - Title: Boj o čisté nebo. Nulové emisie uhlíka alebo udržateľné palivo v leteckom priemysle?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:24