StoryEditor

Slovensko narazilo na jedného z top partnerov

09.07.2014, 19:57
Slovenský export opäť klesol. Môže za to aj spomalenie priemyslu v Česku.

Slovenský export v predchádzajúcich mesiacoch klesal. V apríli sa medziročne znížil o 3,2 percenta, v máji o 2,7 percenta. Vyplýva to z prieskumu Štatistického úradu. Podobne sa vyvíja aj export do Česka, nášho druhého najvýznamnejšieho obchodného partnera. Medziročne sa za prvé štyri mesiace tohto roka znížil o 3,3 percenta.

Nižší odbyt výrobkov u našich západných susedov zaznamenala aj firma Agris trade z Bratislavy, ktorá obchoduje s poľnohospodárskymi produktmi. Export pritom tvorí vyše tridsaťpäť percent ich tržieb. Dôvod je jasný. „Na poklese vo vývoze sa určite podieľajú aj zmeny v cenách tovarov. Do budúcnosti predpokladáme ďalší pokles vývozu a zníženie cien,“ povedala riaditeľka Dana Turčeková.

Aj analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák vidí za poklesom vývozu hlavne zmeny v exportných cenách. Tie klesli o viac ako tri percentá a podľa neho tak výrazne prispeli k medziročnému zníženiu vývozu.

Červené čísla maloobchodov
Jedným z ďalších dôvodov je podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša aj výrazné spomalenie priemyslu v Česku. „Maloobchod v máji dokonca nečakane klesol do červených čísiel viac ako o pol percenta. To naznačuje, že iba nedávne vymanenie sa z recesie nemusí byť až také silné,“ dodáva. Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták hovorí, že za spomalením vývozu môže byť aj obdobie, keď vypršali staré kontrakty a uzatvárali sa nové. Štyri mesiace však podľa neho nie sú dostatočne dlhým obdobím na to, aby sme mohli hovoriť o dlhodobejšom smerovaní zahraničného obchodu, dôležité budú údaje za celý rok.

Pokles dôvery v priemysle
Pre ďalší vývoj zahraničného obchodu bude podľa Gábriša dôležitá konkurencieschopnosť slovenského priemyslu. Index dôvery v priemysle je momentálne pod svojím dlhodobým priemerom a dostal sa na najnižšiu úroveň od augusta minulého roka. Aj keď by mal podľa Gábriša exportne orientovaný priemysel udržať zahraničný obchod v prebytku, nemá takú silu ako v minulom roku.

Pomôcť by však mohla situácia u našich najvýznamnejších partnerov. Medzi krajiny, kam sa náš vývoz zvýšil, patria napríklad Nemecko, Poľsko, Francúzsko či Veľká Británia. Práve pozitívna nálada u zahraničných obchodných partnerov by mala podľa Koršňáka ovplyvniť postupný rast vývozu v nasledujúcich mesiacoch. Na druhej strane prebytky by mali klesať. „Bilancia zahraničného obchodu by tak síce mala ostať stále výrazne prebytková, avšak v porovnaní s rekordným minulým rokom by prebytky už nemali narastať, skôr naopak, mali by pomaly klesať,“ predpokladá Koršňák.

01 - Modified: 2006-07-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikatelia sú optimistickí, čakajú ďalšie zlepšenie
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:26