StoryEditor

Platy v IT sektore padli najviac

12.08.2014, 00:00
Priemerná mzda ľudí z IT biznisu klesla o vyše tri percentá. Najviac spomedzi všetkých odvetví.

Roky sú na špičke najlepšie platených povolaní. A takmer každý mesiac im výplaty narastali. Teraz si však pripísali ďalšie prvenstvo – negatívne. Platy v IT padli. A to najviac spomedzi všetkých odvetví. Priemerný plat zamestnanca IT tak koncom prvého polroka dosiahol 1670 eur. To je o 3,1 percenta menej než vlani, keď zarobil v priemere 1730 eur.

„Lacní“ zamestnanci

Dôvod? Na trhu je stále viac „lacných itečkárov“. A tí následne ťahajú dole „priemerku“ za celý segment. „Vznikajú tu medzinárodné centrá zdieľaných služieb, v ktorých mzdy nedosahujú úroveň špecialistov,“ odôvodňuje pokles platov šéf IT asociácie Gustáv Budinský. Ide napríklad o centrá, ktoré zabezpečujú servis pre celú skupinu, nielen slovenskú pobočku, a priemerný nástupný plat v nich je okolo 850 eur. Na porovnanie,„skutoční“ IT špecialisti majú približne 2400 eur v hrubom. „Ak centrá zamestnajú päťsto ľudí, tak to trhom výrazne zamáva,“ dodáva Budinský.

Pred časom do nich začali hľadať ľudí napríklad americký IT gigant spoločnosť GlobalLogic, švajčiarsky Holcim či jeden z najväčších zamestnávateľov na Slovensku, nemecká skupina Schaeffler.

Nedostatok špecialistov

Na celkových číslach sa však mohli podpísať aj usídlení IT hráči – odkazujú odborníci. Hoci nie úplne vlastnou vinou. Práve oni takisto prijímajú v posledných mesiacoch stovky nových ľudí. „Keďže ide o veľké nábory, často musia siahnuť aj po absolventoch, keďže skúsených ľudí na trhu toľko nie je,“ upozornil šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška.

A výsledok takéhoto postupu je jasný. Ľudia po škole, logicky, dostanú nižší plat ako ľudia s praxou.

To, že číslami Štatistického úradu zamávali najmä centrá zdieľaných služieb, potvrdzuje aj regionálny riaditeľ personálnej agentúry Manpower Martin Miklánek. Podľa ich prieskumu sa totiž platy len čisto v IT biznise pohybujú na úrovni 2400 eur mesačne.

 

Potrebujú 10-tisíc ľudí

Akým smerom sa budú pohybovať mzdy v sektore, je nateraz otázne. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej totiž by však výrazne klesať nemali. „Ide predovšetkým o to, že o IT špecialistov majú firmy stále záujem. Z čoho vyplýva, že keď je dopyt väčší ako ponuka, cena má tendenciu rásť. Nepredpokladáme teda, že by mzdy mali v najbližšom období klesať,“ hovorí.

Podľa prieskumu IT asociácie Slovenska budeme v najbližších dvoch rokoch u nás potrebovať približne desaťtisíc nových itečkárov. Už dnes pritom mnohé firmy bojujú s nedostatkom vhodných kandidátov. Aj preto niektoré spoločnosti pristupujú k spolupráci so strednými či s vysokými školami. To znamená, že mladí u nich praxujú už počas štúdia. Príkladom je firma T-Systems, ktorá spolupracuje so strednou školou v Košiciach. Ide o pomaturitné štúdium, na ktorého konci dostanú študenti titul diplomovaný IT špecialista, ktorý by mal byť uznávaný aj v zahraničí.

 

Najviac si prilepšili obchodníci

Kým u itečkárov sa v júni platy prepadli najvýraznejšie, najviac si prilepšili ľudia pracujúci vo veľkoobchode. Reálne mzdy im rástli o 8,4 percenta (na 837 eur). Prvú priečku obsadili aj pri pohľade na výsledky za celý prvý polrok. Práve oni pritom veľmi výrazne trpeli tým, že ľudia počas ekonomického útlmu začali šetriť. Obchodníkom tak klesali tržby, čo sa odrazilo aj na platoch zamestnancov. Teraz sa však pre nich situácia obracia.

01 - Modified: 2006-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novinky v kanceláriách
01 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 02 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál 05 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:52