StoryEditor

Jančura exkluzívne: Na trati do Košíc končíme, so štátom nevieme súťažiť

23.11.2015, 10:01
Je stopercentne isté, že z trate Bratislava - Košice odchádzame, vyhlásil šéf dopravnej spoločnosti.

Žlté vlaky na hlavnej trati Košice – Bratislava a späť končia. Šéf RegioJetu Radim Jančura to povedal v rozhovore pre HNtelevíziu. „Dnes je stopercentne isté, že z trate Bratislava – Košice odchádzame. Teraz len riešime, kedy a čo urobíme so zamestnancami. Väčšinu z nich by sme chceli použiť na trasách do Prahy,“ hovorí Jančura.

Ako dôvod odchodu uviedol postoj ministra dopravy Jána Počiatka. „Hlavný dôvod odchodu zo Slovenska je pán Počiatek, ktorý nám doteraz nebol schopný oznámiť, čo urobí zo stratovými IC vlakmi,“ vysvetľuje Jančura a dodáva, že práve tieto linky sú najväčším problémom. „Jedinou šancou, ako by sme zostali, je tá, aby minister zrušil IC vlaky. V takom prípade sme schopní zvýšiť počet spojov na požadovanú úroveň,“ naznačuje šéf RegioJetu.

Prvým krokom je rušenie nočných spojov

Prvým krokom českej spoločnosti je rušenie nočných spojov. Rovnako nebude posilňovať ani už avizované spojenie medzi Bratislavou a Košicami. Zamestnancov z týchto spojov by spoločnosť chcela presunúť na linku Kočice – Praha, resp. Zvolen – Praha. „Dominantný dopravca, čo je ZSSK, nesmie prevádzkovať stratové vlaky. Je to aj politické rozhodnutie. Prečo by mal štát prerábať na linkách, ktoré nie sú v záväzku verejnej služby a my sme pripravení prevádzkovať ich na vlastné riziko,“ pýta sa Jančura. 

Majiteľ českej spoločnosti zašiel ešte ďalej a rozhodol sa, že zverejní svoje číslo aj číslo ministra dopravy. „RegioJet zastáva prístup absolútnej transparentnosti. Preto som sa rozhodol zverejniť číslo svojho mobilného telefónu (+420) 603 446 680 a tiež mobilné číslo na pána ministra Počiatka (0903 ... (celé číslo má red., pre korektnosť ho nebudeme uvádzať)), aby nám slovenská verejnosť mohla v SMS napísať svoj názor na to, že RegioJet nakoniec bude musieť z trasy Bratislava – Košice odísť, a na to, či je vhodné, aby štát plytval verejnými peniazmi niekde, kde by mohla s lepšími službami a bez dotácií fungovať konkurencia,“ uzatvára Jančura.

Štát o IC vlakoch s Regiojetom nerokuje

Ministerstvo dopravy v reakcii uviedlo, že o IC vlakoch so spoločnosťou RegioJet nerokuje. „Rovnako nemáme oficiálne informácie o budúcom vývoji IC vlakov RegioJet. Ministerstvo nezasahuje do prevádzky IC vlakov na Slovensku, keďže ide o čisto komerčný produkt dopravcov a štát ho nedotuje na základe zmluvy vo verejnom záujme,“ píše sa v stanovisku ministerstva dopravy.

Podľa ministerstva Jančurova spoločnosť dnes zabezpečuje približne 2,6 percenta vlakov, ktoré sú každý deň na Slovensku vypravované. „Štát garantuje dostatok vlakov pre všetkých ľudí, ktorí majú záujem cestovať po Slovensku,“ dodáva sa v stanovisku.

ZSSK bude reagovať

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dôsledne rešpektuje zákony tejto krajiny. Audítor každoročne potvrdzuje, že InterCity vlaky ZSSK nie sú krížovo financované z dotácií štátu a sú v pluse. Ďalej dodáva, že ak súkromný dopravca použije cestujúcich ako rukojemníkov a náhle zastaví linku Bratislava – Košice, ZSSK je pripravená na situáciu reagovať.


 

ANKETAAký máte názor na ohlásený odchod RegioJetu z trate Bratislava - Košice? Neverím tomu. Je to len politická hrá šéfa súkromnej firmy. 529 (12%) RegioJet bude na tejto trati chýbať. 955 (22%) Je to veľká škoda a svedčí to o neschopnosti vlády. 2107 (49%) Keď sa RegioJetu nepáčia podmienky, môže ísť podnikať inde. 475 (11%) Je mi to úplne jedno. 208 (5%) Hlasovalo 4274 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2007-11-16 13:37:00 - Feat.: 0 - Title: Fico nechce boj o euro
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:47