StoryEditor

Slovenské organy chcú aj Rakúsku

20.08.2013, 00:00
Po tom ako Gabriel Bies pred ôsmimi rokmi v Hranovnici založil dielňu na výrobu organov, sa mu podaril vo fachu nezvyklý kúsok.

Po 80 rokoch, kedy v krajine chýbalo akékoľvek know-how a technológie, minulý rok obnovil na Slovensku pre organ kľúčovú výrobu cínových píšťal. Dnes so svojou dielňou Bies chystá prienik do zahraničia.

Prvý pre sídlisko
Už počas štúdia hral v košickom orchestri a zaoberal sa i opravami organov. „V roku 2005 nový kostol na košickom sídlisku Nad jazerom potreboval nový organ. Veril som, že by to bolo možné,“ povedal o prvej zákazke. Nie je pritom obvyklé, aby niekto dal zhotoviť organ niekomu bez referencií. „S touto najťažšou prekážkou vtedy pomohol profesor Ivan Sokol, ktorý dal investorovi záruku. Ako uznávaný organový virtuóz mal slovo,“ spomína. Po získaní zákazky mu s výrobou pomohol brat Ján, ktorý bol profesionálnym stolárom. Po košickom štarte začali prichádzať ďalšie zákazky. Počet stálych zamestnancov sa rozrástol na sedem. Pribudli aj externisti. Pre veľké projekty bolo potrebné postaviť novú halu. Dielňa Bies ročne vyrobí dva organy.

Porazili Nemcov
Za míľnik považujú obnovu výroby cínových píšťal v krajine. „Je to samá podstata organu. Preto ma neuspokojovalo vyrábať nástroje z dovážaných píšťal,“ hovorí. Zároveň to bol však podľa Biesa i najnáročnejší oriešok. „Na píšťalu sa môžete pozerať aj desať hodín, no neprídete na to, ako ju vyrábať. Tu je najdôležitejšie know-how, ktoré však zo Slovenska úplne vymizlo. Pomohol český majster Jan Kubát z Kutnej Hory. „Nemal mužského potomka, ktorému by odovzdal zručnosti. Tak prijal do učenia môjho synovca Stanislava,“ hovorí. Po spustení výroby začal Bies dodávať samotné píšťaly aj odberateľom. Najnovšie sa firma pozerá do zahraničia. „Vyhrali sme konkurz v rakúskom Grazi. V tendri sme porazili švédske, holandské i nemecké firmy,“ povedal. Projekt nakoniec stopol tamojší pamiatkový úrad, ktorý odmietol inštalovať nový nástroj do barokovej stavby. Konkurz však vnímajú ako povzbudenie. „Nemecky hovoriace krajiny sú vo výrobe organov svetovou špičkou,“ dodal. Prioritou pre firmu sú práve Nemecko, Rakúsko a Poľsko. „V prvých dvoch chceme súťažiť aj cenou, v tretej kvalitou,“ dodal. Tomáš Tišťan.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:56