StoryEditor

Rýchlocestu na Pohroní môže stavať Strabag

23.07.2012, 00:00
Výstavba ciest. Úsek rýchlostnej cesty pri Žiari nad Hronom môže stáť 26 miliónov eur.

Rýchlostnú cestu R2 na Pohroní môže podľa informácií HN stavať firma s rakúskym kapitálom Strabag. V súťaži na 6,5-kilometrový úsek, ktorý je obchvatom Žiaru nad Hronom, dala najlacnejšiu ponuku, a to 26 miliónov eur. Štát pritom odhadoval, že bude musieť zaplatiť až 56 miliónov. Stavbári by túto cestu mali postaviť za dva roky. „Otváranie obálok potvrdilo našu správnu cestu prípravy technických podkladov a spracovania kalkulácií pri stanovení ceny do ponuky. Garantujeme, že dielo tak, ako bolo vypísané, postavíme za predloženú cenu,“ konštatovala hovorkyňa Strabagu Edita Novotná.

Víťaz neistý
Napriek najlacnejšej ponuke víťazstvo stavbári nemajú isté. Ohroziť ich môžu prípadné námietky stavebných firiem, ktoré v cenovom rebríčku skončili na ďalších priečkach. Najhlavnejším konkurentom môže byť Skanska, ktorá dala druhú najlacnejšiu ponuku. Štvorprúdovku chcela postaviť za 28 miliónov eur. „Súťaž prebehla korektne, je na obstarávateľovi, aby vyhodnotil ponuky podľa súťažných podmienok,“ hovorí generálna riaditeľka Skansky Magdaléna Dobišová. Súťaž pritom komentovať nechcel ani tretí v poradí Hant, ktorý v konzorciu s firmou Dúha ponúkol takmer 28,5 milióna eur.

Skomplikovať cestu za víťazstvom im pritom môže aj Národná diaľničná spoločnosť. Tá ich totiž z tendra môže vylúčiť, a to pre rôzne dôvody. Ani ona, ani ministerstvo dopravy však aktuálny tender komentovať nechceli. „K detailom tendra sa ministerstvo dopravy vyjadrovať nebude, keďže verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby nebolo ešte ukončené,“ konštatoval hovorca rezortu Martin Kóňa.

Mesto sa teší
Ak diaľničiari súťaž vyhodnotia bez vylúčenia a firmy tender nebudú namietať, tak cesta by sa mohla stavať už na jeseň. Dokončiť by ju teda mohli už v roku 2014. „Sme veľmi radi. Pre nás je to významné odľahčenie dopravy cez mesto, keďže je to hlavný ťah na Prievidzu. Denne cez túto cestu totiž prejde viac ako 20-tisíc áut,“ konštatoval hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

Rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) chce ešte tento rok rozbehnúť tendre na úsekoch rýchlocesty R2 medzi Lučencom a Zvolenom. Budúci rok by sa mali začať stavať štvorprúdovka medzi Zvolenom a Kriváňom. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:15