StoryEditor

Výplatnú pásku zjednoduší superhrubá mzda

22.08.2011, 00:00

Od januára budúceho roka uvidia pracujúci na výplatných páskach takzvanú superhrubú mzdu. Tá bude odrážať celkové mzdové náklady na každého zamestnanca. Medzi ne patria aj odvody, ktoré za zamestnanca dnes odvádza zamestnávateľ. Po novom bude všetky odvody platiť zamestnanec. "Zamestnanec bude konečne veľmi jednoducho vidieť, akú hodnotu skutočne vyprodukuje a koľko z toho odvádza štátu a aká časť mu príde na účet," oceňuje výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina.

Na daniach budeme platiť viac
Hoci zamestnancom stúpne ich hrubá mzda, čistý príjem sa výrazne nezmení kvôli zmene výšky vyplácaných odvodov a daňového zaťaženia. Dnes ide z ceny práce zamestnanca štátu takmer 49 percent cez osem rôznych odvodov. Po novom budú zamestnanci odvádzať dva odvody. Jeden sociálny vo výške 28 percent zo superhrubej mzdy a jeden 9-percentný zdravotný odvod.

Odvody sa tak oproti dnešku znížia, no na druhej strane sa zvýši daňové zaťaženie. Daň z príjmu sa totiž bude počítať z vyššieho zdaniteľného príjmu.

Podľa Radovana Ďuranu z inštitútu INESS je superhrubá mzda nevyhnutná pre transparentný finančný vzťah občana a štátu. "Jej zavedením sa zrušia odvody zamestnávateľa, ktoré neboli odôvodniteľné podstatou a zahmlievali cenu sociálneho a zdravotného systému," tvrdí analytik.

Zamestnávatelia sa tešia
Zavedenie superhrubej mzdy prijali s nadšením zástupcovia zamestnávateľov. Odvodový systém sa zásadne zjednoduší. "Sprehľadňuje hlavne pre zamestnanca náklady, ktoré sú spojené s daňami a odvodmi," myslí si viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Jozef Špirko. Ten očakáva, že po odvodovej reforme sa Slovensko stane viac konkurencieschopné. "Bude to pozitívny impulz na príchod investícií a potenciálne znižovanie nezamestnanosti," predpokladá Špirko.

Opačný názor majú odborári. Tí od nového systému nečakajú nič dobré. "Je za tým skryté niečo iné. Síce sa znížia odvody, no dane sa zvýšia. Je to nástroj, ako zmeniť štruktúru odvodov, štát tak chce zrušiť ľuďom garancie," reagoval odborársky predák Emil Machyna.

Matúš Kollár

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:58