StoryEditor

Na doménach u nás zarába súkromník

28.11.2012, 23:00

Zatiaľ čo v iných krajinách je správcom domén zväčša subjekt z neziskového sektora, na Slovensku je to súkromná firma SK-NIC. "Inú možnosť sme v tých časoch nemali. V deväťdesiatych rokoch štát zaspal, a keď sme sa problematikou zaoberali my, bola už správa domén v súkromných rukách," vysvetľuje slovenský paradox bývalý splnomocnenec vlády pre informatizáciu Miroslav Kukučka.

Na domény sme kašľali
Správu domén prevzalo v roku 1993 do svojich rúk združenie EUNET. "V tom čase sa o túto vtedy nezaujímavú oblasť zaujímali iba oni. Šlo z veľkej časti o akademickú obec," pokračuje Kukučka. Združenie sa pretransformovalo na podnikateľský subjekt, ktorý odkúpila firma EuroWeb. Správcovstvo domén sa časom stalo lukratívnou oblasťou a zaujímalo sa oň viacero spoločností. "EuroWeb sme odkúpili v roku 2005. Pre doménovú správu sme vytvorili spoločnosť SK-NIC," hovorí riaditeľ SK-NIC Patrik Krauspe.

Nový správca siete dostal v roku 2006 na správu domén poverenie od medzinárodnej organizácie. "Z našej pozície sme do súkromných vzťahov nemohli zasahovať. Dohodli sme aspoň zvýšenú kontrolu nad rozhodnutiami správcovskej firmy," opisuje okolnosti vzniku privilégia pre SK-NIC Miroslav Kukučka. V zmluve so štátom, ktorú podpísal exminister Pavol Prokopovič, je hlavným posunom vytvorenie rozhodovacej komisie. "Má sedem členov. Dvoch zástupcov štátu, dvoch našej spoločnosti a troch internetovej komunity," vysvetľuje Patrik Krauspe.

Transparentnosť otázna
Napriek zdanlivému šalamúnskemu vyriešeniu sporov sa nájdu podnikatelia, ktorým vtedajšie rozhodnutia ležia v žalúdku. Správcovská firma má totiž spoločného akcionára ako spoločnosť SWAN. "SK-NIC platí za prenájom administratívnych priestorov a servis nereálne vysoké faktúry SWAN-u. Takto mu posúva peniaze za registráciu domén," povedal pre HN zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

Aj kvôli takémuto hospodáreniu vraj stojí slovenská doména priemerne šestnásť eur. U našich západných susedov je to na porovnanie osem eur. "V Českej republike spravuje domény ,neziskovka'. Peniaze, ktoré zarobí, vracia späť do systému inovačnými investíciami. Všade po svete o nich hovoria ako o svetlom príklade," povedal Ondrej Jombik, konateľ Platon Technologies. SK-NIC vracia modernizačnými investíciami do infraštruktúry iba päť percent zisku. "Myslím si, že je normálne, keď si služby navzájom poskytujú sesterské firmy," obhajuje fungovanie SK-NIC Patrik Kraupse. Ceny v Česku sú podľa neho nižšie kvôli vyššiemu počtu zaregistrovaných domén. Tomáš Lemešani

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:11