StoryEditor

Druhý pilier sa otriasol, potrebuje ústavný zákon

11.02.2013, 14:23
Autor:
TASRTASR
Otvorenie druhého piliera ukázalo krehkosť jeho základov, tvrdia penzijné spoločnosti.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností hodnotí uplynulé obdobie ako prelomovú udalosť pre druhý pilier na Slovensku. Ostatné otvorenie druhého piliera ukázalo krehkosť jeho základov. Tie sú postavené na dôvere sporiteľov, ktorá bola v posledných rokoch decimovaná. Prispela k tomu nielen situácia na finančných trhoch, ale aj mnoho neobjektívnych informácií. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes TASR poskytla Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Druhý pilier vznikol s ambíciou diverzifikácie príjmov v starobe a rozložením ich rizík. V posledných rokoch prešiel mnohými zmenami a dnes je so svojimi garanciami, flexibilitou, nízkymi nákladmi či daňovým zvýhodnením jedinečným prostredím pre sporenie na dôchodok. Každé otváranie druhého piliera však otriasa jeho základmi, nech je odôvodnené sebelepšími právnymi argumentmi. Ohrozuje jeho ďalšiu existenciu a poškodzuje všetkých sporiteľov, ktorí mu prejavili dôveru.

„Je preto najvyšší čas, aby druhý pilier prestal byť politickým bojiskom. Prijatie ústavného zákona o prvom a druhom pilieri je pre ďalšiu existenciu dlhodobého sporenia na dôchodok nevyhnutné,“ uzatvoril predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Stanislav Žofčák.

Počet vystupujúcich sporiteľov z druhého dôchodkového piliera za obdobie jeho otvorenia od 1. 9. 2012 do 31. 1. 2013 dosiahol k dnešnému dňu 89.439 osôb. Naopak, do druhého piliera vstúpilo 14.720 osôb. Suma, ktorú požaduje Sociálna poisťovňa vrátiť z dôchodkových správcovských spoločností za vystupujúcich, dosiahla 279.831.435,64 eura.

Ide v zásade o konečné údaje, ktoré po 31. januári Sociálna poisťovňa zaevidovala a skontrolovala na "odhláškach", ako aj pri zmluvách o vstupe doručených zo správcovských spoločností. Na strane vystupujúcich Sociálna poisťovňa ešte v osobnom kontakte so sporiteľmi overuje niekoľko desiatok odhlášok. Na strane vstupujúcich Sociálna poisťovňa do dnešného dňa spracovala a zaevidovala všetky doručené zmluvy od dôchodcovských správcovských spoločností. Je však ešte možné, že niekoľko platných zmlúv bude doručených v priebehu nasledujúcich dní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:28