StoryEditor

Štát opäť rozšíri reguláciu cien energií

16.08.2012, 00:00
Odborníci upozorňujú, že regulácia nemusí malé podniky ochrániť pred zdražovaním.

Malé podniky sa v budúcom roku nemusia obávať výrazného zdraženia energií. Tvrdí to regulačný úrad, ktorý začne ceny za dodávky elektriny a plynu pre malých odberateľov od septembra opäť regulovať. Krok zdôvodňuje nepredvídateľným vývojom na trhu s energiami, ktorý by mohol malé podniky ohroziť. Analytici však túto istotu regulačného úradu nezdieľajú.

Hrozia žaloby
„Nebude to fungovať. Ak stúpne cena ropy na burze a regulovaným subjektom objektívne vzrastú náklady, regulačný úrad musí vyhovieť žiadosti o korekciu cien,“ hovorí analytik Inštitútu pre energetickú bezpečnosť Peter Marčan. Regulátor sa však môže rozhodnúť tieto náklady pri stanovení maximálneho stropu nezohľadniť.

„V takom prípade rozdiel síce nezaplatí odberateľ v zvýšenej cene, ale dodávateľ, ktorý predáva de facto pod cenu,“ vysvetľuje vydavateľ portálu energia.sk Michal Hudec. Väčšia cenová regulácia tak môže v budúcnosti dodávateľov motivovať na podávanie žalôb na štát. Analytici pritom očakávajú, že plyn v budúcom roku zdražie pre pretrvávajúcu finančnú a ekonomickú krízu.

Slabšie služby
Dodávatelia energií s opätovnou reguláciou nesúhlasia. V pripomienkovom konaní k sporným vyhláškam volajú po ich zrušení. „V súčasnom rozvinutom trhovom prostredí, kde pôsobí každoročne viac aktívnych dodávateľov, medzi ktorými prebieha silný konkurenčný boj, je zavedenie takejto regulácie nesystematickým riešením,“ hovorí Jana Bolibruchová z tlačového odboru Stredoslovenskej energetiky. Podľa nej môže regulácia spôsobiť, že dodávateľom budú chýbať peniaze na rozvoj nových služieb a produktov.

Širšiu reguláciu odmieta aj najväčší dodávateľ plynu. „Regulácia absolútne nie je garanciou spravodlivých a dlhodobo udržateľných cien. Jediným zdrojom dlhodobo udržateľných a primeraných cien je fungujúca hospodárska súťaž,“ konštatuje hovorca Slovenského plynárenského priemyslu Peter Bednár.

Ak by štát stlačil maximálne ceny energií na veľmi nízku úroveň, mohlo by to podľa oslovených analytikov viesť k nižšiemu záujmu alternatívnych dodávateľov o slovenský trh. Stropy cien pritom ešte známe nie sú. „Návrhy cien sú povinné regulované subjekty predložiť do 31. októbra 2012,“ pripomína hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Nespravodlivý návrh
Zámer regulačného úradu je podľa niektorých dodávateľov energií nespravodlivý. „Nevidíme dôvod, prečo by mal štát chrániť také široké spektrum odberateľov, kde bude chrániť napríklad pobočky McDonaldu, ktoré fungujú samostatne, a nebude chrániť inú fastfoodovú sieť, ktorá funguje spoločne,“ hovorí riaditeľ útvaru pre koncových odberateľov spoločnosti Magna E.A. Rastislav Borovský. Štát bude totiž za malé, zraniteľné podniky považovať firmy s ročným odberom elektriny do 30 megawatthodín, v prípade plynu do 100 mWh.

Návrh regulátora však víta Slovenská asociácia malých podnikov. Podľa jej predsedu Vladimíra Sirotku totiž malým podnikom po zrušení regulácie k 1. januáru tohto roka vzrástli ceny elektriny o šesť až sedem percent. Podniky oslovené HN to však nepotvrdili. Riaditeľ cukrárskej firmy Domino BJ Marián Kaliňák napríklad hovorí, že od Východoslovenskej energetiky dostal v tomto roku sedempercentnú zľavu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:22