StoryEditor

Slovensko tento rok neporastie, tvrdí analytik

31.12.2012, 23:00
Autor:
TASRTASR
Slovensko má brzdiť slabý dopyt v zahraničí, ale aj zhoršujúce sa podnikateľské prostredie.

Slovensko vstupuje do roku 2013 s citeľne slabšími predpokladmi, ako tomu bolo pri vstupe do roku 2012. A to tak v oblasti vonkajšieho prostredia, ako aj na domácej pôde. Vyhliadky lepšieho budúceho roka sa tak rozplývajú. Myslí si to makroekonóm VÚB banky Andrej Arady.

Podľa neho nálada medzi podnikmi v eurozóne je o čosi horšia, ako tomu bolo pred vstupom do roku 2012. Spoločným faktorom slabého výhľadu našich obchodných partnerov je vysoké zadlženie a snahy o skresanie tempa ďalšieho zadlžovania. Európu tak opäť čaká obmedzovanie spotreby.

Na poli riešenia európskej dlhovej krízy vzniklo v roku 2012 mnoho odvážnych vízií, ktoré poskytli finančným trhom úľavu, podrobnosti však zatiaľ visia vo vzduchu, a to so sebou nesie na globálnej úrovni mnoho neistôt. Čiastočnú úľavu môže poskytnúť nasledovanie nastoleného trendu narastajúcich odbytíšť mimo dlhmi pranierovanej Európy, najmä do ázijských krajín. Výraznejšia geografická zmena exportu by si však vyžiadala dlhšie obdobie.

Podľa Aradyho zhoršené vyhliadky zahraničného dopytu nedokáže kompenzovať ani domáce prostredie, práve naopak. Narastajúci balík opatrení na podporu fiškálnej kondície verejných financií znižuje vyhliadky verejnej spotreby a zhoršuje celkové podnikateľské prostredie na Slovensku. Zmeny v Zákonníku práce kladú dodatočnú brzdu pracovnému trhu, ktorý je už aj tak vystavený slabej výkonnosti ekonomiky, čo v horizonte nadchádzajúceho roku pravdepodobne povedie k ďalšiemu rastu nezamestnanosti. Slabá výkonnosť pracovného trhu so sebou nesie aj užší priestor na rast platov. V nasledujúcom roku odhadujeme v nominálnom vyjadrení len veľmi mierny rast miezd, čo povedie k poklesu reálnej mzdy a ďalšiemu oslabeniu spotreby domácnosti. Vyhliadky domáceho dopytu v oblasti investícií a vládnej aj súkromnej spotreby sa tak v ďalšom období zhoršujú.

Domáce a zahraničné podmienky, za akých Slovensko vstupuje do roku 2013, nedávajú mnoho nádejí na rast ekonomiky. V reálnom vyjadrení tak zrejme slovenská ekonomika v roku 2013 neporastie, uzatvára Arady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:25