StoryEditor

Fico zháňa zdroje na svoj plán

03.07.2012, 00:00
Fico našiel spôsob, ako nájsť peniaze na odkúpenie zdravotných poisťovní.

Premiér Robert Fico už našiel spôsob, ako nájsť peniaze na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní. Štát by sa mal podľa neho zbaviť niektorých spoločností, v ktorých vlastní podiely, no nemá ich pod kontrolou. O ktoré firmy by malo konkrétne ísť, však nepovedal. Podľa partnera poradenskej spoločnosti Deloitte Ivana Lužicu by potenciálnymi adeptmi na odpredaj mohli byť štátne podiely v Slovak Telekome, Slovenskom plynárenskom priemysle a v iných energetických firmách. Ministerstvo hospodárstva sa pritom od úvah o privatizácii dištancuje. „Privatizačný proces bol uzatvorený a žiadna zo spoločností nebude ďalej privatizovaná,“ reagoval hovorca rezortu Stanislav Jurikovič. Podľa exministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) ide o hľadanie dostatočne šľachetného dôvodu na privatizáciu podnikov. „Privatizácia je rozhodne správne riešenie, ale financie získané z nej by mali byť použité na iný účel.“

Zámer, aby štát odkúpil podiely v súkromných poisťovniach Dôvera a Union oznámil, Fico cez víkend. Nechce, aby súkromné spoločnosti „ukrajovali zisk z verejných prostriedkov“.

Poisťovne s týmto nápadom nesúhlasia. „Zdravotná poisťovňa Union má naďalej záujem zostať na slovenskom trhu verejného zdravotného poistenia,“ konštatovala hovorkyňa spoločnosti Judita Smatanová.

Poisťovňa Dôvera premiérove výroky komentovať nechcela. Martin Danko, hovorca spoločnosti Penta Investment, ktorá poisťovňu vlastní, len odkázal, že ak budú jej predstavitelia pozvaní na rokovanie, tak sa na ňom zúčastnia.

Ak sa štát so zdravotnými poisťovňami nedohodne, môže pristúpiť k vyvlastneniu. Umožňuje mu to slovenská ústava. „Vyvlastnenie je možné v nevyhnutnej miere, čiže v miere, v akej je to nevyhnutné na splnenie daného cieľa, a vo verejnom záujme,“ hovorí právnik z advokátskej kancelárie enwc Radovan Pala. Podľa jeho názoru by sa na základe uvedených podmienok vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní dalo obhájiť. Dôležitú podmienku pri vyvlastnení predstavuje primeraná náhrada. Tu v prípade vyvlastnenia stanovuje štát. „Ak by subjekt to, čo dostal, nepovažoval za primeranú náhradu, tak by sa na základe dvojstranných dohôd o ochrane investícií mohol obrátiť na príslušné arbitrážne súdy,“ hovorí právnik. Ak by dal súd sťažovateľovi za pravdu, Slovenská republika by mu musela doplatiť rozdiel. „Existuje aj možnosť, že by sa dotknutému subjektu vrátil jeho majetok, ak by Ústavný súd rozhodol, že zákon, ktorým bude vyvlastnenie realizované, je protiústavný,“ dodáva Pala.

Úvahy o verejnoprávnej zdravotnej poisťovní nie sú nové. Ficova vláda ju plánovala už v roku 2007. Nakoniec od nej odstúpila. Za zachovanie plurality zdravotných poisťovní bola vtedy vypísaná petícia. Podpísalo sa pod ňu 160-tisíc občanov.

Výkonný riaditeľ Health Policy Institute Peter Pažitný považuje úvahy o veľkej štátnej poisťovni za predčasné. Podľa neho v súčasnosti počet poisťovní nepredstavuje problém a túto iniciatívu vníma iba ako snahu odvrátiť pozornosť spoločnosti od skutočného problému, ktorým je nedostatok zdrojov na platby zdravotných sestier a lekárov. 

01 - Modified: 2004-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hospodárenie VšZP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:58