StoryEditor

Keď na šoférovanie nestačí len vodičský preukaz

20.08.2012, 00:00
Byrokratický nezmysel. Preškolenie vodičov v rámci BOZP je v súčasnosti líder v hlasovaní súťaže.

Vodičský preukaz môžete mať roky, odjazdených kilometrov na státisíce, napriek tomu vám to nestačí, ak chcete riadiť firemné vozidlo. Na to totiž potrebujete každé dva roky absolvovať preškolenie od certifikovanej firmy. A to aj vtedy, ak nie ste vodičom z povolania a firma sa nemusí ani zaoberať podnikaním v doprave.

15 eur na zamestnanca
Takéto školenie nie je lacnou záležitosťou. „Náklady na preškolenie jedného zamestnanca sú z mojej skúsenosti z mimobratislavských regiónov približne 10 až 15 eur. Nezamestnávam profesionálnych vodičov a ani nepodnikám v doprave. Nevylučujem, že v takomto prípade môžu byť náklady odlišné,“ vraví Vladimír Jakubec zo spoločnosti Invectic.

Školenie je súčasťou BOZP školení a zväčša trvá pol dňa. Problémom však je, že na takéto školenie môže firma poslať zamestnanca len počas pracovného času. Okrem nákladov na samotné školenie tak musí znášať aj pracovný výpadok.

Ignorácia a nevedomosť
Firmy k tomuto opatreniu pristupujú odlišne. „Túto povinnosť ignorujeme. Nie sme totiž s podobnými absurditami stotožnení a radšej zaplatíme prípadnú pokutu, ako sa nechať buzerovať. Do značnej miere ochotu plniť takéto povinnosti a s ňou spojené náklady ovplyvňuje aj fluktuácia zamestnancov,“ vraví majiteľ výrobnej firmy, ktorý si neželá byť menovaný. „Táto povinnosť je nezmyselná v tom, že sa netýka len napríklad zamestnancov so zvýšenou mierou rizika, pri ktorých by bolo také niečo pochopiteľné. Namiesto toho sa vzťahuje aj na s. r. o., kde je iba majiteľ, ktorý je zároveň konateľom, len preto, že používa osobné auto,“ dodáva Jakubec.

Nie všetky spoločnosti pritom o tejto povinnosti vedia. „Uvedomme si, že malí podnikatelia nemajú šancu vedieť o všetkom v záplave úradov produkujúcich a meniacich povinnosti každý deň. Musia sa venovať podstate svojho podnikania a zarobiť na výplaty, nájom, dane, odvody a uživiť seba aj svoju rodinu,“ vraví majiteľ firmy podnikajúcej v Žiline v gastronómii, ktorý chce tiež zostať v anonymite.

Toto opatrenie vyplýva zo Zákonníka práce a jeho nedodržanie môže byť tvrdo trestané. „Za porušenie predpisov BOZP hrozí zamestnávateľovi postih až do výšky 100-tisíc eur. V roku 2011 bolo vykonaných 18 015 previerok v 8 500 organizáciách. Zistených bolo 1 287 nedostatkov týkajúcich sa školení BOZP,“ vraví Slavěna Vorobelová, riaditeľka Kancelárie GR a kontroly Národného inšpektorátu práce. Zároveň dodáva, že žiadne kartičky sa v zmysle platnej legislatívy nemajú vydávať.

Hlasujte o nezmysel roka
Toto opatrenie patrí medzi desiatku finalistov prvého ročníka súťaže Byrokratický nezmysel, ktorú vyhlásilo Združenie mladých podnikateľov Slovenska spoločne s Hospodárskymi novinami a mesačníkom Zisk. Postupne budeme v HN predstavovať aj ďalších. Ambíciou organizátorov je víťaza, a nielen jeho, odstrániť z legislatívy a zlepšiť podnikateľské prostredie. Hlasovanie prebieha na stránke byrokratickynezmysel.sk a bude trvať do konca septembra. Víťaz bude známy v októbri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:40