StoryEditor

Úvod roka neprežili desiatky firiem

02.05.2012, 00:00

Čo pracovný deň, to dve skrachované firmy. Aj takto vyzerá bilancia úvodných troch mesiacov tohto roka. Napriek tomu, že sa hlavné ukazovatele ekonomiky vyvíjajú pozitívne, malé firmy zažívajú najhoršie obdobie za posledných sedem rokov. „Počet vyhlásených konkurzov za prvý kvartál tohto roka je najvyšší za obdobie akéhokoľvek štvrťroka od roku 2005,“ porovnáva Jana Marková, hlavná analytička spoločnosti Slovak Credit Bureau. Vyhliadky pritom nie sú o nič lepšie.

Mŕtve firmy
„Ľutujeme, váš hovor nemôžeme spojiť, pretože číslo, ktoré voláte, nie je zapojené,“ oznamuje jedno z čísel spoločnosti VL-Montex. Predajca stavebných materiálov, ktorý v najlepších časoch zamestnával vyše 80 ľudí, doplatil na krízu. V marci ho súd poslal do konkurzu. Podobných osudov, keď po firme zostali len hluché telefóny, zavreté predajne a predovšetkým dlhy na všetky svetové strany, však bolo na Slovensku viac. „V prvom kvartáli 2012 sme zaznamenali nárast počtu vyhlásených konkurzov oproti prvému štvrťroku minulého roka o 10,8 percenta,“ vypočítava Jana Marková.

Celkovo skončilo v konkurze podľa Slovak Credit Bureau 123 firiem, čo zaradilo prvé tri mesiace tohto roka medzi najhoršie za posledné roky. Pod toto číslo sa podpísali zmeny v zákone o konkurze, ale aj prenášanie dlhov. „Očakávali sme pokles problémov s pohľadávkami oproti minulému obdobiu, pričom medziročný nárast nesplatených pohľadávok zaznamenávame na úrovni približne 45 percent,“ konštatuje Peter Makovický, konateľ spoločnosti exekučná, ktorá sa zaoberá vymáhaním pohľadávok.

Maloobchod aj stavebníci
Podľa Markovej mali najväčšie problémy firmy zaoberajúce sa čistením vody, dopravné spoločnosti, ale aj developerský segment. Podľa Jána Gajana, konateľa advokátskej kancelárie HMG & Partners, práve naposledy menovaný sektor patrí medzi najproblematickejšie. „Tieto podnikateľské subjekty dlhodobo pociťujú reálne zníženie dopytu po nimi distribuovaných produktoch či službách,“ prezrádza Gajan.

Aj preto v zozname „padlých“ firiem dominujú firmy naviazané na stavebníctvo a developerstvo. „Napríklad Erbe Stavebniny boli na východe Slovenska silným hráčom na trhu stavebnín, ale druhotná platobná neschopnosť ich doviedla do konkurzu,“ prezrádza Makovický. V konkurze skončili aj stavebné spoločnosti Zepris a Actherm či výrobca stavebných dielcov Paneláreň Vrakuňa.

Na súde však končili aj firmy z iných odvetví. Začiatkom roka skončil v konkurze prevádzkovateľ lyžiarskych vlekov v obci Liptovské Revúce – Revúcky raj.

„Nevedeli sme sa dohodnúť na pozemkoch, ktoré sa stali predmetom vydierania,“ vysvetľuje známy podnikateľ Boris Kollár, pod ktorého stredisko patrilo.

Analytici sa zhodujú v tom, že trend z úvodu roka by mal pokračovať. „V súvislosti s novelou zákona o konkurze a reštrukturalizácii očakávame nárast počtu vyhlásených konkurzov v roku 2012 v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ predpovedá Marková. Vlani pritom skončilo na súde 392 firiem. Že toto číslo bude prekonané, naznačujú aj správy z trhu. „V súčasnosti monitorujeme veľké množstvo firiem, ktoré spĺňajú podmienky na vyhlásenie konkurzu,“ poukazuje Makovický a dodáva, že je len otázkou času, kedy budú súdmi riešené.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:33