StoryEditor

Štát tlačí rýchly internet do dedín

06.01.2013, 23:00

Ľudia v odľahlých dedinách dostanú rýchly internet. Obrovský projekt na pokrytie takzvaných bielych miest má stáť až 213 miliónov eur z eurofondov. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby minulý týždeň zverejnila predbežné oznámenie o tendri, súťaž vyhlási vo februári. Projekt ukončia v roku 2018.
Optické vedenie tak získa viac než 700 obcí a zhruba 300-tisíc ľudí bude môcť surfovať rýchlejšie než doteraz. „Zavedenie internetu do zhruba 60 dedín nás pritom vyjde na 100 miliónov pre náročné terénne podmienky,“ upozornil šéf NASES Ivan Ištvánffy.

Nerentabilný biznis
Rýchly internet na celom Slovensku musíme mať kvôli záväzkom voči Bruselu. Európska komisia totiž v minulom roku schválila iniciatívu 2020, podľa ktorej naše siete do roku 2020 musia splniť minimálnu úroveň prenosu dát 30 Mbit/s.

Vysokorýchlostný internet tak získajú aj obce, kde žije len pár desiatok obyvateľov. „Je to ekonomicky nerentabilné pre komerčných operátorov, ale vzhľadom na naše záväzky máme ambíciu sprístupniť vysokorýchlostný internet do všetkých oblastí Slovenska,“ opísal Ištvánffy.

Neistý rozpočet
Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini (Smer-SD) pritom ešte na jar minulého roku vyhlásil, že štát musí presunúť peniaze určené na zavádzanie internetu na iné účely. V operačnom programe Informatizácia spoločnosti vláda vyčlenila na nové siete 113 miliónov eur, po presune z nich ostalo len 13 miliónov. Zvyšné peniaze má NASES získať počas nového obdobia pre čerpanie eurofondov, ktoré začne v roku 2014.

Hoci ministerstvo financií tvrdí, že projekt je reálny, vláda doteraz neschválila peniaze na informatizáciu v druhom programovom období. „O konkrétnej alokácii zdrojov zatiaľ nebolo rozhodnuté, keďže naďalej prebiehajú rokovania s Európskou komisiou,“ uviedol vo svojom stanovisku tlačový odbor rezortu financií.

Podľa zdroja HN však na splnenie záväzkov voči Bruselu nebude stačiť ani 213 miliónov. „Považujem to za podporu EÚ, ostatné musí zabezpečiť Slovensko samotné,“ upozornil.

Firmy zvažujú účasť
Megazákazka na niekoľko rokov by mala nalákať najväčších hráčov v sektore na Slovensku. Firmy zatiaľ čakajú na konkrétne podmienky tendra.

„Spoločnosť Orange zvažuje, že sa do uvedenej súťaže zapojí,“ odkázal hovorca firmy Peter Tóth. Podobne reagovali aj ďalšie spoločnosti.

NASES ešte pod vedením predchádzajúcej vlády plánoval vyhlásiť tender už v roku 2011, pričom výstavba infraštruktúry sa mala začať už vlani. Po páde vlády Ivety Radičovej sa projekt zastavil. Podľa nového plánu by sa projektové práce mali skončiť v roku 2014 a v tom istom roku má odštartovať aj samotné zavádzanie sietí.

Víťaz tendra položí trasy v dĺžke asi 4 000 kilometrov. Sieť bude vlastniť štátna agentúra, udržiavať ju bude za vlastné peniaze. NASES však bude prenajímať kapacitu infraštruktúry pre konkrétnych poskytovateľov internetu.  

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:31