StoryEditor

Šéf Roldoru má problémy

27.01.2013, 23:00

Podnikateľ Ján Madleňák, ktorý na Slovensku zaviedol legendárnu značku pre vstavané šatníky na mieru Roldor, má na krku vážne problémy. „V jeho spoločnosti Oradata som pracovala niekoľko mesiacov. Napriek tomu, že som pravidelne ťahala nadčasy a svoju prácu som odvádzala poctivo, môj bývalý zamestnávateľ mal problémy s vyplácaním mzdy,“ vyhlásila pre HN jeho bývalá pracovníčka Mária Šafáriková.

Madleňák Šafárikovej, ktorá pre neho pracovala od 2. júla 2012 na trvalý pracovný pomer ako dizajnérka Roldoru na dobu neurčitú, vyplácal mzdu po čiastkach a s meškaním. „Dostala som sa tak do existenčných problémov, čo koncom vlaňajška vyvrcholilo podaním trestného oznámenia,“ tvrdí Šafáriková. V súčasnosti beží trestné stíhanie vo veci trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného, dosiaľ nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe. HN kontaktovali aj Madleňáka. Napriek tomu, že sme odpovede na otázky žiadali od konca minulého týždňa, osobne sme sa s ním stretli a on nám prisľúbil odpovede, nestalo sa tak.

Šéf bratislavskej eseročky so sídlom na Kopčianskej ulici v Bratislave reagoval, že nevidí žiadny dôvod, prečo by mal zverejňovať dôverné informácie týkajúce sa ekonomickej situácie a chodu spoločnosti Oradata. Rovnako niektoré odpovede, ktoré nám na stretnutí dal, nám neautorizoval a zakázal použiť. Oradata podľa agentúry SIMS zamestnáva 40 ľudí.

Dlhuje poisťovniam aj štátu
Tomu, že Oradata má problémy, nasvedčuje viacero faktov. Tým prvým sú dlhy. Oradata je dlžníkom vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni i v Dôvere zdravotnej poisťovni a rovnako aj v Sociálnej poisťovni. Všeobecnej zdravotnej poisťovni dlhuje vyše 125-tisíc eur, Dôvere dlhuje sumu skoro 20-tisíc eur, Sociálnej poisťovni viac ako 430-tisíc eur.

Druhým závažným faktom sú informácie od Inšpektorátu práce Bratislava. Ako nám potvrdil vedúci oddelenia právnych služieb a informatiky Viliam Kukumberg, inšpektorát eviduje od roku 2009 sedem podnetov na výkon inšpekcie práce v spoločnosti Oradata. Na ich základe sa uskutočnili dve kontroly, a to v dňoch 26. mája až 16. septembra 2009 a 24. januára až 5. apríla 2012. „Na základe prvej inšpekcie práce bola uložená tejto spoločnosti pokuta vo výške 500 eur. Pokutu však spoločnosť nezaplatila a je predmetom exekučného konania,“ povedal Kukumberg. Ako ďalej dodal, na základe výsledkov druhej inšpekcie bola firme Oradata navrhnutá ďalšia pokuta: „Správne konanie začaté nebolo. Predpokladaný termín jeho začatia je február 2013.“ Zamestnanci sa podľa Kukumberga sťažujú na nevyplatenie mzdy a náhrady mzdy viacerým pracovníkom a za rôzne obdobia výkonu práce a nezabezpečenie stravného.

Oradata teda nemá problémy len s jedným zamestnancom. Na internete tiež bežia diskusie, kde sa na tohto podnikateľa či jeho firmu anonymne sťažujú viacerí jeho bývalí pracovníci. HN sa na výzvu uverejnenú na jednej z diskusií ozval napríklad aj Marek Kurpaš, konateľ eseročky Zany, ktorý pre Madleňáka pracoval na živnosť, či Bratislavčan Miloš Šedo a Lucia Neštická. Šedo pre neho pracoval zhruba tri roky, pričom doteraz mu Madleňákova firma dlhuje šesť výplat približne vo výške päťtisíc eur. Petra Jamrichová

Väzby Oradaty a Roldoru
Na vysvetlenie väzieb medzi spoločnosťou Roldor a Oradata – bratislavská eseročka Oradata, ktorej konateľom i majiteľom je Madleňák, vytvorila značku Roldor v roku 1992.

Konateľkou eseročky Roldor, pre ktorú Oradata vyrába, je oficiálne podľa výpisu z Obchodného registra SR Madleňáková manželka, no Madleňák vystupuje v Roldore ako jej riaditeľ. „Rieši pohovory na pracovné miesta pre obe spoločnosti, konzultuje pracovné zmluvy, podpisuje dovolenky a na starosti má i vyplácanie miezd či preberanie záloh od zákazníkov,“ tvrdí Šafáriková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:06