StoryEditor

Byty stále lacnejú. Ľudia sa boja

02.11.2011, 23:00
Bývanie je opäť lacnejšie. Aspoň o tom hovoria štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS).

Podľa najnovších čísel je štvorcový meter dokonca najlacnejší od roku 2007. Situáciu komplikujú turbulencie na finančných trhoch a neistota z ďalšieho vývoja. Makléri tak zostávajú opatrní. „Pokiaľ dôjde k ďalšej vlne krízy, môžeme očakávať to, čo sa stalo v prvej vlne krízy, a to spomalenie trhu s nehnuteľnosťami a pokles cien,“ predpovedá Natália Dobrovičová z realitnej kancelárie VRK Real Plus.

Najviac padali ceny v Prešovskom kraji, naopak, ceny v Trnavskom a Nitrianskom kraji išli hore. „Nitriansky kraj má jednu z najnižších cien nehnuteľností, a tak sa približuje k ostatným krajom,“ vysvetľuje makroanalytik UniCredit Bank Dávid Dereník.

Dopyt aj obavy
„Pozorujeme vysokú neistotu. Hypotekárni klienti zvažujú, či sa pustiť do kúpy nehnuteľnosti v tomto období,“ hovorí o aktuálnej situácii na trhu Peter Balogh, konateľ realitnej spoločnosti Negotiant. Nie je sám. Realitní makléri sa zhodujú, že aj v súvislosti s turbulenciami na finančných trhoch kupujúci, ale aj predávajúci, zmenili správanie. „Situácia v eurozóne je nestabilná a  rovnaké sú aj nálady kupujúcich,“ konštatuje Daniel Bilý, generálny riaditeľ realitnej kancelárie Century 21 Slovakia.

Aj táto nálada sa podpísala pod to, že za tretí kvartál klesli ceny nehnuteľností podľa štatistík NBS o 4,3 percenta. Štvorcový meter stál v tomto období v priemere 1 248 eur. „Tesne pred vypuknutím krízy to bolo ešte o celých 301 eur viac,“ vyčísľuje zmeny za tri roky analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Podľa jej slov sa pod to podpísala nezamestnanosť aj opatrnosť Slovákov.

Veľa ležiakov
Len zmenené obavy neboli jediným motívom poklesu cien. „Pozorujeme nedostatok dobrých nehnuteľností. Na trhu ostal veľký počet zaujímavých nehnuteľností, ktorých cena klesla, aby pritiahla dopyt,“ vysvetľuje Matej Kucharič z realitnej kancelárie Magnum Real. Za pravdu mu dávajú aj počty neobsadených novostavieb v Bratislave. Tých je podľa realitnej kancelárie Lexxus vyše 3 700.

Analytici sa zhodujú, zvyšovanie cien v najbližších mesiacoch nehrozí. „Neistý ekonomický výhľad vo svete a následne aj u nás nedáva takmer žiadne dôvody na to, aby prišlo k nejakému zvratu a aby ceny bytov a domov začali na Slovensku rásť,“ predpovedá Sadovská. Za pravdu jej dáva aj Dereník. „Na konci roka očakávame, že dôjde k medziročnému poklesu cien na úrovni mínus tri percentá, ale nie je vylúčené, že sa pokles priblíži až k piatim percentám,“ uzatvára analytik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:01