StoryEditor

Polícia pre nástenkový tender obvinila exministra

31.05.2012, 10:58
Autor:
TASRTASRpebpeb
Aktualizované | Bývalého ministra Igora Štefanova obvinili za machinácie pri verejnom obstarávaní.

Polícia obvinila bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja za SNS Igora Štefanov z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Obvinenie súvisí s kauzou nástenkový tender. Počet obvinených sa tak rozšíril na päť, stíhaní sú na slobode. TASR informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Hrozia vysoké tresty
Polícia chcela trestne stíhať Štefanova už pred vyše rokom, Generálna prokuratúra však vtedy odmietla požiadať Národnú radu SR o vydanie vtedy opozičného poslanca na trestné stíhanie. Igor Štefanov už poslancom nie je, súhlas parlamentu na trestné stíhanie tak nebol potrebný. V prípade dokázania viny mu hrozí väzenie na sedem až 12 rokov.

V kauze nástenkového tendra sú od marca minulého roku obvinené štyri osoby. Predchodca Igora Štefanov v ministerskom kresle Marián Janušek je obvinený z machinácie pri verejnom obstarávaní, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, za čo mu hrozí až 20 rokov väzenia. Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. čelia obvineniu z machinácie pri verejnom obstarávaní, hrozí im 12 rokov.

"Piati obvinení v spolupráci s ďalšími nezistenými osobami vytvorili podmienky pre vopred vybratého uchádzača, a to tým, že v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, ako aj zákonom o slobodnom prístupe k informáciám, vyvesili výzvu na predkladanie ponúk na neoznačenej informačnej tabuli ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja v uzavretej chodbe," povedala Baloghová. Potom ju podľa polície zaslali trom spoločnostiam. Dve z nich predložili ponuku konzorcia, ktorá bola jedinou predloženou ponukou. "Túto v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní vyhodnotili ako úspešnú, napriek tomu, že nespĺňala požiadavky uvedené vo výzve na predkladanie ponúk a v súťažných podkladoch. Zo súťaže mala byť podľa zákona vylúčená," informovala hovorkyňa s tým, že zmluva na poskytovanie služieb za viac ako 97 miliónov eur bola podpísaná na druhý deň po vyhodnotení súťaže. Navyše bolo podľa zmluvy možné vytvárať výdavky nad jej rámec.

SNS si počká
Polícia ďalej informovala, že od júna 2007 do apríla 2009 bola uhradená suma v celkovej výške viac ako 12,7 milióna eur z rozpočtu Slovenskej republiky. K ďalšiemu plneniu nedošlo vzhľadom na uznesenie vlády z apríla 2009, podľa ktorého mal minister výstavby predmetnú zmluvu zrušiť. Dohoda o ukončení zmluvy o poskytovaní služieb bola podpísaná 15. mája 2009, informovala Baloghová.

"Ako sme sa už vyjadrili, a vyjadrili sa tak verejne aj naši nominanti spájaní s mediálnou kauzou takzvaného nástenkového tendra, nebránili sa a nebránia akémukoľvek vysvetľovaniu skutočností, a teda ani vyšetrovaniu," reagovala hovorkyňa SNS Jana Benková. Prípad viac nechcela komentovať vzhľadom na to, že pokračuje vyšetrovanie. "Verím, že aj médiá, ktoré sa na základe vlastných fantázií hrajú na sudcov, si spolu s nami počkajú na výsledok vyšetrovania," uzavrela Benková.

 

Vývoj kauzy "nástenka"

17. máj 2007
Ministerstvo vypísalo tender na právne, poradenské a informačné služby pri čerpaní eurofondov na nástenke na prvom poschodí.
22. mája 2007
Prihlásil sa jediný uchádzač, súťaž prebehla podprahovou metódou, teda priamym zadaním.
5. mája 2007
Minister podpísal zmluvu v hodnote 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur) s konzorciom štyroch firiem – medzi nimi aj Avocat a Zamedia blízkych Jánovi Slotovi.
23. novembra 2008
Premiér Robert Fico vyhlásil, že je pripravený odvolať vtedajšieho ministra výstavby Mariána Janušeka (SNS), tender však predtým nechal preveriť úradom.
9. decembra 2008
Ministra Janušeka sa pokúsila v parlamente odvolať opozícia, no neúspešne.
9. apríla 2009
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal potvrdil porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri nástenkovom tendri.
14. apríla 2009
Janušek pod tlakom premiéra Fica podal demisiu. Deň nato prijal jeho demisiu prezident Ivan Gašparovič a na post ministra vymenoval Janušekovu pravú ruku Igora Štefanova.
22. apríla 2009
Štefanov odolal odvolávaniu v parlamente, ktoré iniciovala opozícia. Opoziční poslanci tento pokus zopakovali zhruba o mesiac znova, no opäť neúspešne.
23. apríla 2009
Vláda uložila Štefanovovi povinnosť zrušiť zmluvu s konzorciom v prípade nástenkového tendra.
18. mája 2009
Štefanov sa dohodol s konzorciom firiem na zrušení zmluvy. Peniaze, ktoré jej štát už stihol vyplatiť (350 miliónov korún, 11,6 milióna eur), však konzorcium odmietlo vrátiť.
6. októbra 2009
Európska komisia na základe výsledkov vlastnej kontroly odmietla Slovensku preplatiť z eurofondov už vyplatené peniaze.
9. marca 2010
Fico vyzval Štefanova na odchod z funkcie po tom, čo Najvyšší kontrolný úrad zistil neúčelné vynaloženie menšej časti peňazí zo sporného tendra.
9. mája 2010
Sporné otváranie výziev na eurofondy, ktoré v marci pred odchodom odsúhlasil exminister výstavby Igor Štefanov, začalo preverovať aj ministerstvo financií.
5. mája 2011
Generálna prokuratúra vrátila spis v kauze "nástenka" na dopracovanie. Igora Štefanova tak poslanci nemohli zbaviť imunity.

01 - Modified: 2004-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia stíha Ďuračku 02 - Modified: 2004-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DB čaká na súhlas s predajom majetku 03 - Modified: 2004-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Agassi po triumfe opäť v Top Ten
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:37