StoryEditor

Nemocnice treba predať

03.08.2011, 00:00

Prečo sú nemocnice podľa Vás tak zadlžené? V čom vidíte hlavné dôvody ich zadlženia?
Hlavným dôvodom je nerovnováha medzi prisľúbeným rozsahom zdravotnej starostlivosti hradenej z verejných zdrojov a dostupnými peniazmi v systéme. K jeho odstráneniu by došlo zadefinovaním neprioritných diagnóz čiastočne alebo úplne hradených zo súkromných zdrojov. K rastu dlhov nemocníc prispieva aj štátne vlastníctvo a mäkké rozpočtové kritériá pre tieto subjekty, ktoré uľahčuje extrakciu renty. Tento faktor možno pozorovať porovnaním dlhovej dynamiky v štátnych a neštátnych, transformovaných zariadeniach.

Bude podľa Vás plánované oddlžovanie posledným, vzhľadom na skúsenosti z minulosti?
To závisí od faktu, či sa podarí odstrániť jeho hlavné dôvody. Opakované oddlžovanie trestá zodpovedné subjekty, ktoré napriek ťažkej situácii hľadali úspory a podporuje morálny hazard.

Aké kroky by mala urobiť vláda, aby sa podobná situácia už neopakovala?
Na to, aby sa podobná situácia neopakovala, sú v podstate potrebné dva kroky. Prvým je nájsť odvahu na zadefinovanie takzvaných neprioritných diagnóz, ktoré rátajú so spoluúčasťou pacienta. Tento krok je predpripravený ešte z čias ministra Zajaca. Druhým krokom by mala byť transformácia zdravotníckych zariadení a prípadne aj ich následná privatizácia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:28