StoryEditor

Regulácia prináša výhody. Ale iba krátkodobo

02.12.2012, 23:00
Podľa generálneho riaditeľa ZSE Energia Juraja Krajcára je regulácia na krátky čas výhodná, no dlhodobo utlmuje konkurenciu na trhu.

Od čoho budú závisieť ceny na budúci rok?
Hlavnými determinantmi určujúcimi cenu sú okrem celkového dopytu po elektrine aj ceny ostatných energetických komodít. Ďalšími významnými faktormi sú energetická politika Nemecka a zjednocovanie trhov s elektrinou. Pretrvávajúca ekonomická kríza a stagnujúci dopyt držia ceny tam, kde ich väčšina výrobcov vidieť nechce. Krátkodobé stimuly v podobe zásahov vlád krajín EÚ či opatrenia ECB nemajú na dlhodobý cenový vývoj výrazný vplyv. V nasledujúcom roku by mala cena elektriny na veľkoobchodnom trhu v prevažnej miere stagnovať. Otázkou ostáva, čo spraví s konečnými cenami pokračujúca podpora výroby elektriny z OZE.

Aká najväčšia investícia vás čaká na budúci rok?
Chceme sa profilovať ako komplexný a spoľahlivý dodávateľ energií, ktorý kladie potreby svojich klientov vždy na prvé miesto. Preto najväčšie investície pôjdu práve do zákazníkov, do nových služieb, ktoré sú pre nich určené, a do zvýšenej zákazníckej starostlivosti. Napríklad pre zákazníkov s ročnou spotrebou nad 2 GWh, ktorí majú so ZSE Energia uzavretú zmluvu, pripravujeme možnosť nákupu elektriny cez ElektroWeb. Výhodou tejto služby je najmä jednoduchá a pohodlná obsluha, úspora času a peňazí, a v neposlednom rade aj šetrný prístup k životnému prostrediu.

Energetické firmy patria medzi tie, ktorých sa balík dotkne najviac. Ako zohľadníte vyššiu daň z príjmov, mimoriadne odvody v rámci úsporného balíka vlády na budúci rok, resp. aké opatrenia pripravujete (prepúšťanie, znižovanie nákladov, znižovanie miezd...)?
Mimoriadne odvody ani vyššia daň do dlhodobého procesu znižovania nákladov ani do personálnej politiky nezasiahnu. Otázka miezd je vecou kolektívneho vyjednávania, ktoré zatiaľ nie je ukončené, ale znižovanie miezd nebolo východiskovým bodom pre tieto rokovania. Preto pri nákupe tovarov a služieb a v investičnej politike pôjdeme cestou hľadania úspor a znižovania nákladov.

Čo urobí s trhom a ako vnímate zavedenie opätovnej regulácie podnikov s ročnou spotrebou do 30 MWh štátom?
Som zástancom otvoreného deregulovaného trhu a som presvedčený, že z dlhodobej perspektívy iná alternatíva neexistuje. Regulácia môže pre spotrebiteľa krátkodobo prinášať isté výhody, na trhové prostredie a konkurenciu však pôsobí skôr utlmujúco. Tým dá plný rozlet až voľný trh. V ňom by ceny pre zákazníkov kopírovali vývoj cien komodity na energetických burzách, ako je to v súčasnosti napríklad v segmente najväčších odberateľov. V tom z môjho pohľadu spočíva najväčší benefit pre zákazníka.

V čom máte lepšie služby ako vaša konkurencia?
Jedným z podstatných kritérií, na základe ktorých sa zákazník rozhoduje, je cena, preto poskytujeme 15-percentnú zľavu na obe komodity podľa výšky spotreby. Zákazníci od nás očakávajú nadštandardnú zákaznícku starostlivosť, kde nerobíme žiadne kompromisy. Doplnkové služby sú zamerané najmä na zvyšovanie energetickej efektívnosti. Spomeniem napr. energetickú certifikáciu budov, energetický audit a bezplatné poradenstvo. Vychádzajúc z potrieb viacerých spoločností pripravujeme produkt nabíjacích staníc pre elektromobily. Ponuku doplnkových služieb neustále rozširujeme.

Sú aj v súčasnosti tradiční dodávatelia stále drahší ako alternatívni? Prečo?
Pre našu spoločnosť je dôležité mať transparentnú cenovú politiku, ktorej cieľom je zabezpečenie stability pre zákazníkov a poskytovanie kvalitných zákazníckych služieb. Ponuky na trhu sú rôznorodé a často netransparentné. Pri výbere dodávateľa by sa mal zákazník zamerať nielen na cenu za dodávku elektriny, ale aj na konkrétne zmluvné podmienky, ako je dĺžka viazanosti či obdobie platnosti zľavy a rôzne poplatky. Našou ambíciou nie je mať najnižšie ceny, ak je to na úkor kvality produktov a služieb.

Ak nerátame ostrovné krajiny, Slovensko má v rámci európskeho kontinentálneho porovnania najdrahšiu elektrinu pre firmy. Prečo je to tak?
Ak toto tvrdenie vychádza zo štatistiky, ako ju uvádza Eurostat, potom je namieste analyzovať, ako sa do koncovej ceny pre firmy premieta energetická politika krajiny, výška daní, výška prenosových (distribučných) systémových poplatkov, cena komodity a rôzne zvláštne poplatky, ktoré niektoré krajiny majú a iné nie.

Plánujete sa okrem dodávky plynu a elektriny zamerať napríklad na fotovoltiku či zelenú energiu?
Naši firemní klienti majú možnosť odoberať elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov energie. Takto získanými finančnými prostriedkami podporujeme rozvoj vzdelávania a výstavbu nových projektov v spolupráci s nadáciou Ekopolis. V rámci tohto partnerstva sme za 4 roky podporili približne 40 projektov v celkovej hodnote vyše 210 000 eur.

Koľko nových klientov z radov domácností a firiem ste získali za posledný rok?
Vďaka novej komodite – plynu, ktorú sme uviedli na trh pre domácnosti a malé a stredné podniky v apríli 2012, sme získali 15 000 zákazníkov, čo považujeme za veľký úspech.

Nezačína byť náš trh pomaly nasýtený menšími energetickými hráčmi? Aký vývoj v tomto smere očakávate?
Po liberalizácii v roku 2007 trh prechádza postupnou fragmentáciou. Regulácia trhu nastavuje dodávateľom energií limity, ktoré sú determinantom ich cenovej politiky. Podľa mňa v súčasnosti na pomerne obmedzenom priestore pôsobí veľké množstvo malých hráčov s nízkym podielom na trhu. Už sme boli svedkami stiahnutia sa niektorých dodávateľov z trhu. Ak sa výraznejšie nezmenia súčasné podmienky trhu, je veľký predpoklad, že k takýmto situáciám bude dochádzať aj naďalej.

Investovali by ste do akcií energetických firiem? Ak áno, do ktorých?
Napriek tomu, že energetika prechádza zložitým obdobím reštrukturalizácie, cenových otrasov na trhu s komoditami a zmenami vládnych politík, investície do energetiky patria k najstabilnejším dlhodobým investičným príležitostiam, pretože z veľkej časti ide o regulované prostredie. Odpoveď preto znie – áno, ale bez konkrétneho odporúčania.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:55