StoryEditor

Sme svetovou jednotkou. V raste produktivity práce

24.01.2013, 16:06
Autor:
pebpeb
V rebríčku dynamiky sme skončili na 21. mieste, nahor nás ťahá rast produktivity práce.

Slovensko drží nad vodou pracovná sila. V hodnotení ľudského kapitálu sme dosiahli druhé miesto, za čo vďačíme hlavne rastu produktivity práce. V tomto ukazovateli sme sa stali dokonca svetovým lídrom.

Vyplýva to z Globálneho indexu dynamiky (GDI), ktorý zverejnila medzinárodná audítorská a poradenská spoločnosť Grant Thornton.

"Produktivitu práce si môžeme predstaviť ako vytvorený HDP pripadajúci na jedného pracujúceho," vysvetľuje v analýze Poštová banka.

Dynamiku posudzovala spoločnosť ako schopnosť spamätať sa z krízy a potenciál pre budúci rast ekonomiky. V celkovom rebríčku dynamiky sa Slovensko umiestnilo spomedzi 50-tich krajín na 21. mieste, v rámci regiónu V4 sme na tom najlepšie.

GDI index analyzuje päť hlavných oblastí - podnikateľské prostredie, ekonomiku a hospodársky rast, ľudský kapitál, finančné prostredie a oblasť vedy a technológií. Najdynamickejšou krajinou je Singapur, za ktorým nasleduje Fínsko a Švédsko. Na opačnom konci rebríčka skončila Venezuela.

Zatiaľ čo ľudský kapitál je motorom dynamiky Slovenska, ku dnu nás ťahá podnikateľské prostredie (26. miesto) a najmä veda a technológie, v ktorom sme skončili až na 38. priečke. Hlavným problémom sú nízke výdavky na výskum a vývoj, rovnako aj na informačné technológie.

Zdroj: Grant Thornton, GDI 2012, spracovanie Poštová banka 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:56