StoryEditor

Trenkwalder má problémy. Odchádza Sirota

22.10.2012, 00:00
Najväčšia personálna agentúra na Slovensku Trenkwalder sa na konci roka výrazne oslabí.

Podľa informácií HN spoločnosť po 17 rokoch opúšťa jej spoluvlastník a predseda predstavenstva Luboš Sirota spolu s ďalšou takmer štyridsiatkou ľudí. Dôvodom majú byť pretrvávajúce spory s väčšinovým akcionárom firmy, rakúskou matkou Trenkwalder Group, ktorú vlastní nemecká finančná skupina Droege Group. „Musím potvrdiť, že odchádzam zo spoločnosti ku konca roka. Je to moje rozhodnutie vyvolané vnútornými nezhodami medzi akcionármi,“ potvrdil svoj odchod pre HN Sirota. Podľa neho z Trenkwalderu je na odchode veľká časť manažérov a zamestnancov, za ktorých v súčasnosti spoločnosť začína hľadať náhradu.

Obavy klientov
O aké nezhody ide, Sirota komentovať nechcel. Rovnako sa k problémom a k odchodu manažmentu svojej slovenskej dcéry nechcela vyjadriť ani rakúska matka. „Informácie nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť,“ reagovala hovorkyňa nadnárodnej agentúry Sandra Reichl.

Trenkwalder pritom na Slovensku zamestnáva formou lízingu v rôznych odvetviach približne 5 500 ľudí. Či sa personálne zemetrasenie negatívne dotkne agentúrnych zamestnancov a aj samotnej firmy, nie je jasné. „Pokúsim sa, aby spoločnosť po mojom odchode nezostala bez štatutára a zachovala sa kontinuita, ale moje možnosti sú v tomto obmedzené,“ tvrdí Sirota.

Klienti firmy, ktorých väčšina pôsobí v automobilovom priemysle, pritom zo zmien nadšení nie sú. „Verím, že sa nás to nedotkne. U nás pracuje takto 90 ľudí a máme s Trenkwalderom zmluvu,“ povedala Petra Lobíková, personalistka dodávateľa káblových zväzkov a spätných zrkadiel Magna Slovteca. Podobne reagovalo aj personálne oddelenie výrobcu podvozkov pre automobily ZF Levice. Ten avizuje, že ak nastanú problémy, využije služby inej agentúry.

Centrála Trenkwalderu, ktorá spor nechce komentovať, však obavy upokojuje. „Vo východnej Európe sa Trenkwalder plne zameriava na vývoj nášho kľúčového trhu, ktorým je Slovensko,“ odkázala Reichl.

Zostáva v biznise
Sirota, ktorý ako viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov pred časom vyjednával za firmy aj podmienky v Zákonníku práce, vlastní 20-percentný podiel slovenského Trenkwalderu. Ako s nimi naloží, zatiaľ nie je známe. V hre sú však okrem rakúskej matky aj konkurenčné personálne agentúry, ktorým ho v prípade záujmu môže odpredať. Podľa informácií HN Sirota aj napriek svojmu odchodu z Trenkwalderu koncom roka, bude aj naďalej pôsobiť v rovnakom odvetví. Či založí vlastný biznis, alebo prejde do konkurencie, HN neprezradil. „Ďalšie otázky v súčasnosti s ohľadom na ochranu záujmov spoločnosti a jej obchodných partnerov nemôžem komentovať,“ dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:28