StoryEditor

Babiš: Obchodné reťazce sa správajú ako teroristi

05.11.2012, 10:58
Autor:
TASRTASR
Miliardár Andrej Babiš, ktorému patrí impérium Agrofert, ostro kritizoval obchodné reťazce.

Ich správanie voči dodávateľom prirovnal k terorizmu. Babiš reagoval na nedávne rozhodnutie siete Albert, ktorá prestala odoberať pečivo od najväčších českých pekární United Bakeries a Penam.

Albert od nich už nekupuje pečivo od 10. októbra a dal prednosť regionálnym dodávateľom. Pekárne Penam patria do skupiny Agrofert.

Babiš v piatok (2.11.) povedal v Olomouci na podujatí zameranom na biotechnológie, potravinárstvo a poľnohospodárstvo, že pôsobenie reťazcov je skutočne v rovine terorizmu. Zo dňa na deň "sme prestali zásobovať 246 predajní Alberta, lebo sme sa nedohodli na cene, aj keď cena obilia vzrástla", povedal veľkopodnikateľ a pokračoval: "Nahradilo nás 30 iných pekární, ktoré na to samozrejme po cenovej vojne, ktorá bude nasledovať, doplatia".

Obchodný reťazec Albert zmenu dodávateľa čerstvého pečiva odôvodnil rastúcou obľubou produktov miestnych výrobcov. Dve najväčšie pekárne však budú do obchodov siete aj ďalej dodávať balený chlieb, jemné pečivo a niektoré výrobky špeciálnych značiek.

Babiš poukázal na to, že české potravinárstvo je pre podnikanie veľmi problematickou oblasťou, pretože nejestvuje európsky trh a potraviny sa zo zahraničia do Česka len dovážajú. "Máme obrovskú nevýhodu", uviedol Babiš, "v dani z pridanej hodnoty. Napríklad v Poľsku je DPH na mäso len 3 %. Potravinárstvo je u nás azda najhoršie a veľmi neefektívnou oblasťou, aká vôbec môže v krajine byť. Nemohli by sme v ňom podnikať, ak by sme nemali zisk z chémie".

Babiš býva označovaný za jedného z najvplyvnejších a najbohatších podnikateľov v Česku. Vlani ho americký časopis Forbes vo svojom rebríčku svetových miliardárov zaradil na 937. miesto. Jeho majetok odhadol na miliardu USD (778,211 milióna eur). Babiš vlani založil politické hnutie ANO 2011, s ktorým sa chce zúčastniť na parlamentných voľbách v roku 2014.

Informoval o tom český denník iDNES na svojom internetovom portáli.

(1 EUR = 1,2850 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:02