StoryEditor

V eurofondoch patríme k najpomalším krajinám

22.01.2013, 23:00
Spomedzi členských krajín EÚ sme na šiestom mieste od konca v čerpaní peňazí z Bruselu.

Slovensko je na chvoste v čerpaní eurofondov. Spomedzi európskej dvadsaťsedmičky sme ku koncu minulého roku obsadili nelichotivú 22. priečku. Celkovo sme podľa údajov Európskej komisie vyčerpali 4,7 miliardy eur, čo predstavuje 41 percent z celkového balíka, ktorý máme k dispozícii v rokoch 2007 až 2013.

Brzdou najmä národné projekty
Podľa odborníka sme v čerpaní eurofondov pomalí najmä kvôli slabšiemu začiatku, ale aj častým zásahom do podmienok. „Čerpať sme začali až v roku 2008 a proces brzdia neustále zmeny. Tie nám pritom nediktuje Brusel,“ upozornil šéf divízie eurokonzultingu v spoločnosti Centire Tamás Szöke.

Miroslav Švec zo spoločnosti Premier Consulting si nemyslí, že čerpanie spomaľujú bežní žiadatelia. „Ten zvyšný priestor pre nich určite nepredstavuje 60 percent,“ hovorí s tým, že brzdou sú najmä veľké národné projekty. „Najmä v operačných programoch Informatizácia spoločnosti a Doprava,“ doplnil.

Otázne je, či sa Slovensku podarí vyčerpať všetky peniaze, ktoré nám Brusel núka. Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) tvrdí, že áno. Slovensko má na zazmluvnenie peňazí čas do konca roku 2015, pričom ešte nedávno panoval názor, že čas máme len do konca tohto roka.

Podľa experta však najprv musíme presunúť peniaze z programov, ktoré čerpajú pomalšie, do dynamickejších programov. „Vláda by v spolupráci s Európskou komisiou mala realokovať najmä peniaze z programov Informatizácia spoločnosti a Doprava. Ak sa nepresunú, tak Slovensko nevyčerpá všetky peniaze,“ povedal Szöke.

Ministerstvo má iné čísla
Podľa ministerstva financií sme ku koncu minulého roku čerpali menej peňazí – len 4,4 miliardy. Rozdiel podľa rezortu spôsobili zálohové platby. „Údaj 4,7 miliardy predstavuje informáciu o celkových platbách z Bruselu za programy Národného strategického referenčného rámca, a to vrátane zálohových platieb, ktoré dostalo Slovensko na začiatku programového obdobia,“ uviedlo ministerstvo financií.

Ministerstvo však vo svojej štatistike počíta len so sumou za skutočne realizované oprávnené výdavky. HN pritom nedávno uviedli, že Slovensko ku koncu minulého roka vyčerpalo 3,8 miliardy eur, teda necelú tretinu z celkového balíka eurofondov. Najrýchlejšie získavajú peniaze zo štrukturálnych fondov pobaltské krajiny. 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:08