StoryEditor

Ceny bývania ešte klesnú

30.09.2012, 00:00
Realitný trh sa opäť uberá jednosmerkou. Kým pred rokom 2008 sa investori predbiehali v luxusných projektoch, dnes je situácia úplne opačná.

Byty sa scvrkávajú a developeri stavajú na čo najnižšiu cenu. „Všetci upravujú projekty medzi triedu štartovacích bytov a strednú triedu, nikto nejde do luxusu,“ konštatuje Pavel Bagin, konateľ realitnej spoločnosti Iuris. Ceny bytov tak zamieria smerom dole aj v ďalších mesiacoch.

Opačným smerom
River Park, Eurovea či Tri Veže. Symboly éry luxusnejších stavieb môžu byť na dlhé roky osamotené. Nálady trhu totiž nadštandardným bytom neprajú a investori od nich bočia.

„Momentálne tu nie je dopyt po tom, aby si developeri mohli dovoliť stavať byty nad 80 alebo 90 štvorcových metrov,“ vysvetľuje Pavel Bagin. Úlohu zohráva stále veľký počet nepredaných novostavieb spred krízy, ktoré sú prakticky nepredajné, ale aj zmena klientely.

Kým pred rokom 2008 bolo takmer 65 percent bytov kupovaných ako investícia, dnes je percento opačné. „Len päť percent bytov je kupovaných na investíciu, 95 percent je určených na bývanie,“ porovnáva záujem na trhu Adriana Benková, konateľka spoločnosti Iuris.

Situáciu z hľadiska luxusného segmentu sčasti zachraňujú dopredaje starších novostavieb, aj tu je ponuka obmedzená. „Evidujeme záujem o väčšie a kvalitné nehnuteľnosti, ako sú štvorizbové byty nad 120 štvorcových metrov, tu však narážame na nedostatočnú ponuku na trhu,“ hovorí Jakub Demáček, výkonný riaditeľ realitnej kancelárie Pergo.

Kvalita chýba
Podľa analytikov sa počet nepredaných novostavieb len v Bratislave pohybuje od 2 000 do 4 000 bytov. Záujemcov však výrazne neovplyvňujú.

„V ponuke je nedostatok kvalitných bytov s dobrým pôdorysom. Či už malometrážnych alebo viacizbových,“ konštatuje Matej Kucharič, konateľ realitnej kancelárie Magnum Real. Podľa jeho slov úspech majú hlavne nové projekty, ktoré poskytnú patričnú kvalitu aj pridanú hodnotu. „Tie sa vypredajú za relatívne krátky čas,“ prezrádza Kucharič.

Aj z tohto dôvodu na trh prichádzajú len malometrážne byty. „Tento trend môže pokračovať aj ďalšie dva roky,“ domnieva sa Pavel Bagin. Príkladom sú viaceré realitné projekty ohlásené v posledných týždňoch.

Ceny? Trh ukáže
Keďže väčšina novopostavených bytov pôjde s cenou nižšie, so zlacňovaním budú musieť pokračovať aj staršie novostavby. „Je stále veľa drahých nepredajných bytov, ktoré budú musieť v budúcnosti upraviť cenu, lebo trh tú korekciu za ne neurobí,“ poukazuje Daniel Bilý, generálny riaditeľ realitnej kancelárie Century 21 Slovakia. Podľa jeho slov existujú developeri, ktorí stále veria, že môžu predať byty za vysoké ceny.

Posledným príkladom je krok developera J&T Real Estate, ktorý ponúka aktuálne v projekte Zelené terasy Devín plošné zľavy 20 percent. „Každý klient si dnes pýta zľavu. Môžeme hovoriť dokonca o realitnom turizme, keď klient zrealizuje aj 20 obhliadok, kým sa rozhodne pre konkrétnu nehnuteľnosť,“ uzatvára Benková.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:35