StoryEditor

Tí, čo prišli z Česka a Maďarska, môžu poľahky odísť

10.02.2013, 23:00


Rozhovor. Šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina pre Hospodárske noviny:

Pre časť firiem môže byť v súčasnosti jednou z foriem optimalizácie odchod za hranice. Masový presun sa však očakávať nedá -- takýto krok pre ne nesie stále pomerne veľa bariér.

Do akej miery je v súčasnosti reálne, že časť firiem pre nastavenie konsolidácie, ale tiež pokles objednávok, odíde zo Slovenska, čím by prišla o príjmy aj štátna kasa?

Pre niektoré firmy to môže byť výhodné, ak nemajú jazykovú bariéru, poznajú zákony danej krajiny, majú väčší obrat, a nie sú viazané veľkými aktivitami, teda najmä nevýrobné firmy, fungujúce z kancelárií. Masovo však k tomu zrejme nedôjde, pôjde skôr o ojedinelé prípady. Keď sa napríklad zavádzala daňová reforma, prišli na Slovensko firmy z Česka, Maďarska. Myslím si, že pri zhoršovaní situácie budú práve tieto firmy prvé, ktoré si premiestnia sídlo zas späť, a možno budú nasledované niektorými slovenskými.

Predpovede hovoria o zlepšení situácie v druhom polroku. Do akej miery je to reálne?
Firmy reálne nevidia až takýto optimizmus. Obávam sa, že ani signály zo zahraničia zatiaľ nie sú pozitívne. V Nemecku sa síce zlepšujú očakávania podnikateľov, ale som presvedčený o tom, že eurozóna zatiaľ nemá zvládnutú dlhovú krízu. Kiež by lepšie časy prišli už o mesiac, ale signály nie sú príliš optimistické.

Aké sú hlavné dôvody na obavy?
Prvá vec je, že na trhu v eurozóne panuje stále neistota, a nejaký výrazný, pozitívny impulz nemožno očakávať. Popri tomto máme na Slovensku ďalšie negatívum, a to zlé podnikateľské prostredie. Bariéry, ktoré tu boli v dobrých časoch, pretrvávajú, a k nim sa ešte pridali aj ďalšie. Okrem toho firmy budú musieť znášať vyššie náklady opatrení, ktoré platia. Niektoré z nich pritom ani nesúvisia s konsolidáciou, napríklad Zákonník práce prijatý vo veľmi zlom čase a bude firmy finančne vyčerpávať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:09