StoryEditor

Kmotrík chce rozšíriť biznis s energiami. Na domácnosti

23.07.2012, 00:00
Známy veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík chce dodávať plyn a elektrinu aj domácnostiam.

Firma Elgas, ktorá patrí do jeho skupiny Grafobal Group Energy, sa okrem firiem má zamerať aj na bežných ľudí.

Podrobnosti vstupu na trh s domácnosťami však skalický veľkopodnikateľ komentovať nechce. Jasný nie je dátum začatia poskytovania služieb domácnostiam ani ceny, za ktoré chce energie domácnostiam dodávať. Isté je, že to bude aj plyn, aj elektrina. „O ďalších krokoch budete včas informovaní,“ konštatovala marketingová riaditeľka skupiny Miriam Oravkinová.

Kmotrík sa okrem obchodu s energiami cez skupinu Grafobal Group Energy zaoberá aj ďalšími aktivitami v energetike. V Strážskom by mal postaviť paroplynovú elektráreň za 54 miliónov eur. V apríli dal zasa najlacnejšiu ponuku na jej výstavbu a prevádzkovanie paroplynu v srbskom Novom Sade. Vo februári odkúpil východoslovenskú teplárenskú spoločnosť Energy Snina. 

Odborníkov vstup veľkopodnikateľa na trh domácnosti neprekvapuje. „Pri veľkých klientoch je už trh do veľkej miery prerozdelený, preto je celkom prirodzené, že sa záujem investorov presúva do sektora domácností,“ hovorí riaditeľ internetového portálu energia-portal.sk Radovan Kazda.

Na trhu pritom firma nepatrí medzi nováčikovských dodávateľov. Elgas totiž už plyn dodáva. Ide o veľkých odberateľov, medzi ktorých predovšetkým patrí priemysel a samospráva. V jej portfóliu je tak napríklad správca bytov v Prešove, Spravbytkomfort, ako aj Mestský bytový podnik v Seredi.

Ak firma na trh s domácnosťami vstúpi, celkovo bude dvanástym hlavným dodávateľom energií na Slovensku. Odborníci vidia viaceré pozitíva. „Prikláňam sa k názoru, že hlavným prínosom liberalizácie je skôr lepšia starostlivosť o zákazníka a rozšírenie ponuky doplnkových služieb,“ vraví vydavateľ portálu energia.sk Michal Hudec.

I keď samotný vstup firmy na trh podľa viacerých analytikov nebude mať vplyv na ceny elektriny, aj tak sa ľudia na lacnejšiu elektrinu môžu tešiť. Dôvodom je jej pokles na pražskej burze, kde sa ceny dostávajú na rekordne nízke úrovne.

Sú už nižšie ako pred výbuchom jadrovej elektrárne Fukušima v Japonsku. Konateľ alternatívneho dodávateľa Magna EA Martin Ondko preto očakáva, že od januára by domácnosti mohli platiť menej od 1,5 až do 5 percent. O nižších cenách za elektrinu hovoria nielen ostatní dodávatelia elektriny, ale aj samotný Úrad pre reguláciu sieťových odvetví pod vedením Jozefa Holjenčíka (nominant Smer-SD). Presné čísla však odhadovať nechce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:18