StoryEditor

Mikloš reaguje. Sulíkov postoj môže položiť našu ekonomiku

20.09.2011, 14:12
Autor:
TASRTASR
Ak sa rozpadne eurozóna, hrozí u nás podľa Mikloša ekonomický pokles až do výšky 50 percent.

Nie sme v koalícii s Robertom Ficom (Smer-SD), ale s Richardom Sulíkom (SaS), a preto budeme o podpore zmien v dočasnom eurovale presviedčať predovšetkým jeho. Takto na dnešné vyhlásenia lídra liberálov reagoval minister financií a podpredseda najsilnejšej koaličnej strany SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Zároveň zopakoval svoj názor, že ide o tak vážnu vec pre budúcnosť Slovenska a celej eurozóny, že je na mieste spojiť to s hlasovaním o dôvere vláde.

Pripomenul, že stabilizačné nástroje ako euroval sa pripravujú preto, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému hospodárskemu prepadu. Zároveň pripustil, že pri aktuálnom spomaľovaní globálnej ekonomiky je bez ohľadu na fungovanie tohto mechanizmu hrozba recesie reálna. "Ale je veľký rozdiel, či bude ekonomický pokles v rádoch percent alebo desiatok percent," upozornil šéf rezortu financií.

Poukázal pritom na odhady viacerých analytikov, že ak by došlo k rozpadu eurozóny, znamenalo by to ekonomický pokles veľkých krajín v dobrej kondícii o 20 až 30 % a malých a problematických krajín dokonca o 40 až 50 %. Slovensko sa pritom radí medzi malé a veľmi otvorené ekonomiky. "Ak pre niekoho nie je rizikom hroziaci pokles o desiatky percent, považujem to za absolútnu nezodpovednosť," odkázal Sulíkovi. Tvrdiť v takejto situácii, že účasť v eurovale je pre SR väčším ohrozením ako spustenie rozpadu eurozóny, je podľa neho absolútnym popieraním reality.

Sulík dnes dopoludnia ostatným koaličným partnerom odkázal, že ak chcú presadiť schválenie zmien v dočasnom eurovale, mali by rokovať s opozičným Smerom-SD, keďže spolu majú v parlamente pohodlnú väčšinu. Liberáli totiž tento podľa nich vysoko nezodpovedný krok v žiadnom prípade nepodporia, a to ani keby to bolo spojené s hlasovaním o dôvere vláde.

Zároveň kritizoval myšlienku niektorých predstaviteľov koaličných strán spájať tieto hlasovania, pretože by to takmer určite viedlo k návratu vlády lídra Smeru-SD Roberta Fica. "Keď naši partneri nechcú vládnuť s SaS, v poriadku, ale pýtame sa, akú alternatívu ponúkajú občanom. Pred rokom všetci tvrdili, že sú pripravení prevziať zodpovednosť za túto krajinu a nepripustiť návrat Roberta Fica. Dnes Ficovi otvárajú dvere," domnieva sa Sulík. Takéto úvahy považuje predovšetkým za útok proti premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS).

01 - Modified: 2004-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čas nízkych úrokov v USA sa kráti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:13