StoryEditor

Desaťtisíce Slovákov môžu prísť o prácu

20.06.2011, 00:00
Štát sa chce zbaviť svojich starších zamestnancov a uvoľniť tak miesto mladším.

Exminister práce a poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) chce do nového Zákonníka práce presadiť možnosť prepustiť ľudí nad 65 rokov bez udania iného dôvodu. Podľa Inštitútu hospodárskej politiky sa to len vo verejnej správe môže týkať 30-tisíc pracovníkov. „Ten človek nestráca príjem, má ho zabezpečený cez dôchodok,“ argumentuje Kaník. Takúto možnosť budú mať aj súkromné firmy, ak sa na tom dohodnú s odborármi.

Koalícia súhlasí
S Kaníkom súhlasia všetky strany vládnej koalície. „Vytvoríme tak priestor pre mladých ľudí,“ reagoval šéf sociálneho výboru v parlamente Július Brocka (KDH). Zároveň zdôraznil, že štátna správa dostane len možnosť prepúšťať. Úrady tak naďalej budú môcť využívať služby svojich zamestnancov, hoci sú starší ako 65 rokov.

S návrhom súhlasí aj Most-Híd a SaS. Práve strana ministra práce Jozefa Mihála (SaS) otvorene podporuje myšlienku preriediť starých zamestnancov, i keď s ňou neprišiel ich člen vlády. „Je mi jedno, kto to navrhol, keď to pomôže ekonomike. Určite návrh podporíme,“ komentoval predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.

Ústavu to neohrozuje
Ministerstvo práce by takýto zásah do novely zákonníka rešpektovalo. Po definitívnom schválení v parlamente má platiť od septembra. Kaník pripustil, že odborníci dlho posudzovali, či zmena neobmedzí ústavné práva starších zamestnancov. „Podľa mňa to nie je protiústavné. Štát platí týmto ľuďom dôchodky, takže to nie je diskriminácia,“ zhodnotil právnik kancelárie Maple & Fish Viliam Karas.

Bývalý šéf už neexistujúceho Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai poukazuje aj na príklady zo zahraničia. „Táto prax sa už potvrdila v iných krajinách, kde sa dosiahnutie dôchodkového veku spája s ukončením pracovného pomeru.“

Ušetria aj firmy
Rovnako ako štátna správa dostane možnosť prepúšťať aj súkromný sektor. Pod podmienkou, že sa na tom podnik dohodne s odborármi.
Firmy túto možnosť vítajú. V súčasnosti je totiž pre podniky nákladné prepúšťať starších zamestnancov, pretože im musia platiť vysoké odstupné. Po novom ušetria niekoľko mesačných platov. „Mnohé spoločnosti poskytujú zamestnancom vyššie odstupné, ako stanovuje zákon,“ poznamenal Jozef Špirko s Republikovej únie zamestnávateľov.

Argument, že sa uvoľnia pracovné miesta pre mladých ľudí, si osvojili aj odbory. „Je to citlivá téma, ale keďže máme 27-percentnú nezamestnanosť mladých ľudí, tak by tu táto možnosť mala byť,“ potvrdil Emil Machyna z Odborového zväzu KOVO.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:42