StoryEditor

SDKÚ pripúšťa zvyšovanie DPH

25.02.2012, 14:30
Autor:
TASRTASR
Strana Mikuláša Dzurindu SDKÚ-DS chce za každú cenu zachovať rovnú daň.

Ak to bude nevyhnutné, SDKÚ-DS pripúšťa zvyšovanie dane z pridanej hodnoty (DPH), keďže chce uchrániť rovnú daň. Naopak, strana Smer-SD zvyšovanie DPH rázne odmieta, ale zároveň nevidí priestor na jej zníženie na pôvodnú úroveň 19 %. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedli poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec (na snímke) a poslanec Smeru-SD Peter Kažimír.

Pracovné miesta
"Určite chceme zachovať rovnú daň, pretože to sú pracovné miesta," priblížil Štefanec. Strana podľa neho zároveň nechce zvyšovať DPH, avšak pripúšťa to. "Pokiaľ by to bolo nevyhnutné," dodal Štefanec. Na koľko percent by sa mohla DPH zvýšiť, nekonkretizoval. "To sa uvidí podľa vývoja," podotkol Štefanec.

Prvoradé je totiž podľa neho šetrenie výdavkov štátu. Dieru v rozpočte by mohlo pomôcť zaplátať najprv zvyšovanie nepriamych daní, ako sú spotrebné dane, napríklad na alkohol či cigarety.

Smer odmieta vyššiu DPH
Priame zvyšovanie DPH odmieta Smer-SD. "Úplne jasne hovoríme, že odmietame zvyšovať DPH," skonštatoval Kažimír. Takýto krok, ktorý by znamenal rast cien, by bol podľa neho pre ľudí s nižším a stredným príjmom fatálny.

Zároveň si však Slovensko podľa neho nebude môcť dovoliť návrat k 19-% DPH. "Nebudeme si môcť dovoliť návrat k 19-% DHP do dosiahnutia deficitu 3 % HDP," dodal Kažimír. Krajina totiž podľa neho stratila tento rok, v ktorom sa mohli prijímať opatrenia na šetrenie a znižovanie deficitu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:01