StoryEditor

Firmy majú problém splácať úvery

17.04.2012, 00:00

Pokles tržieb, väčšie úverové zaťaženie, ako aj zhoršenie situácie na trhu s komerčnými nehnuteľnosťami. To sú dôvody, ktoré sa podľa Národnej banky Slovenska najmä v druhom polroku minulého roka podpísali pod zhoršenie stavu podnikových úverov. Podiel zlyhaných úverov minulý rok vyskočil takmer na osem percent. Objem nesplácaných úverov sa tak dostal na úroveň roka 2010.

Banky budú opatrné
Vlani si od bánk najviac požičiavali maloobchodníci, priemyselné podniky, obchodníci, dodávatelia energií, ako aj spoločnosti obchodujúce s nehnuteľnosťami. „Úverové štandardy na nové úvery podnikom ostávali aj v roku 2011 relatívne prísne,“ tvrdí vedúci oddelenia analýz Národnej banky Slovenska Marek Ličák. Odborníci sú preto presvedčení, že banky budú pri poskytovaní pôžičiek opatrnejšie aj v tomto roku. Počet nesplácaných firemných úverov sa totiž v minulom roku zvýšil. Najviac negatívnych prípadov pribúdalo v segmente komerčných úverov. „Banky sa budú na podnikateľov pozerať prísnejšie, budú vyžadovať vyššie zabezpečenie, prípadne vyššiu spoluúčasť pri financovaných investíciách,“ predpokladá odborník finančného portálu Total Money Peter Kolárik. V rámci slovenského bankového sektora sa vlani ťažšie hospodárilo aj poisťovniam. Tie zaznamenali pokles v klasickom životnom poistení. Napriek tomu im medziročne vzrástol zisk o 44 percent. Pod ich lepšie výsledky sa podpísal najmä záujem Slovákov o neživotné poistenie.

Problémy majú najmä firmy
Kríza začína z hľadiska finančného sektora doliehať najmä na firmy. Pribúda aj množstvo prípadov, keď musí zasiahnuť exekútor a pohľadávky od dlžníka vymáhať. „Tohtoročné čísla ukazujú, že ak sa nezmení trend z konca roka 2011, tak v tomto roku zaznamenáme takmer dvojnásobný medziročný nárast pohľadávok,“ hovorí konateľ spoločnosti Exekučná Peter Makovický. Podľa jeho slov najväčší problém s platením pohľadávok majú stavebníci. Počet nových zákaziek v stavebníctve je totiž stále na nízkej úrovni. Lepšie však na tom nie sú ani autodopravcovia a firmy napojené na automobilový priemysel. „V stavebníctve má problém s pohľadávkami každá spoločnosť, bez ohľadu na to, či je to dodávateľ stavebného materiálu, stavebná firma alebo dodávateľ vykurovacej techniky. Zadlženie firemnej sféry je hlavne z dôvodu, že firmy na dosiahnutie svojho obratu na Slovensku bežne používajú trištvrte dodávateľských peňazí,“ dopĺňa Makovický. Podľa našej centrálnej banky existujú však riziká, s ktorými sa bude musieť popasovať aj náš bankový sektor. „Hlavným je kreditné riziko podnikov a domácností, čo súvisí so spomaľovaním ekonomického rastu. Druhým rizikom je vývoj na finančných trhoch, čo súvisí s pokračovaním dlhovej krízy. Dôležité bude, ako to ovplyvní trh s domácimi štátnymi dlhopismi,“ dodáva Ličák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:15