StoryEditor

Slováci robia na štát dlhšie ako Česi

14.06.2011, 11:55
Autor:
TASR, redTASR, red
Tohtoročný deň daňovej slobody na Slovensku pripadá podľa Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika na 15. júna.

Nedávno zverejnená analýza Nadácie F.A. Hayeka hovorila o skoršom dátume 3. júna.

"Podľa metodiky štúdie New Direction – Foundation a Institut économique Molinari odvedie slovenský zamestnanec v priemere na priame a nepriame dane a odvody až 45,2 % z priemerných mzdových nákladov," priblížil riaditeľ Konzervatívneho inštitútu Peter Gonda.

Slovensko sa tak pri porovnaní daňovo-odvodového zaťaženia zamestnancov zaradilo v rámci Európskej únie (EÚ) na 16. miesto. Na čele rebríčka sa nachádza Cyprus, ktorého obyvatelia pracujú na štát len do 13. marca, naopak najviac zaťažení sú obyvatelia Belgicka. Deň daňovej slobody oslavujú až 4. augusta. Susedná Česká republika sa s termínom 10. jún umiestnila na 12. mieste rebríčka.

Kedy slávia Európania daňovú slobodu

zdroj: Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika

Podľa zistení analýzy dane v Európe rastú. Priemerné reálne daňové zaťaženie typických európskych zamestnancov sa v roku 2011 zdvihlo o 0,25 %. Spôsobil to nárast dane z pridanej hodnoty v 13 členských štátoch EÚ od roku 2009. "Príliš veľa vlád reagovalo na nadmerné deficity zvýšením daní namiesto toho, aby zreformovali a znížili výdavky štátu," upozornil prezident New Direction a poslanec Európskeho parlamentu (EP) Geoffrey Van Orden.


zdroj: Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:08