StoryEditor

Kažimír: Olympiáda je pre Slovensko šancou

26.01.2013, 13:55
Autor:
TASRTASR

Možnosť spoločnej poľsko-slovenskej kandidatúry na organizáciu zimných olympijských hier (ZOH) v roku 2022 je pre Slovensko šancou. Myslí si to minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Zároveň však upozornil na opatrnosť, keďže z minulosti poznáme nielen ziskové olympiády, ale aj negatívne príklady, ako bola napríklad tá v Grécku. "Ak, tak za podmienky žiadneho megalomanstva," zdôraznil Kažimír v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

Vláda je zatiaľ len vo fáze prvotného prijatia ponuky spoločnej kandidatúry a diskusie o nej, pričom minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) s ďalšími kolegami má pre vládu pripraviť základnú analýzu jej prínosov. Kažimír podľa prvých, zatiaľ obmedzených informácií predpokladá náklady na spoluorganizovanie olympiády 300 miliónov eur v rozpätí rokov 2016 až 2022.

"Má to zmysel vtedy, keď tam budú dlhodobé investície do infraštruktúry a ďalších vecí, ktoré sú potrebné," podčiarkol šéf rezortu financií s tým, že slovenská vláda zatiaľ žiadny definitívny záväzok nedala. "Mohli sme len povedať, že do toho nepôjdeme, alebo to, čo sme povedali, že by sme radi na Slovensku videli olympiádu. Ale otázka konkrétnych možností a schopností vzíde z rokovaní s poľskou stranou, MOV a požiadaviek, ktoré prídu na stôl," avizoval.

Predseda opozičnej SDKÚ-DS pripomenul, že kandidatúra SR na zorganizovanie zimných olympijských hier nie je nová idea a mohli by sme byť hrdí, keby sa tu raz uskutočnili. "Máme ale jeden problém. Pokiaľ teraz neurobíte výrazné zmeny v konsolidácii, žiadna olympiáda z finančných dôvodov nebude," vytkol vláde.

Kabinet by mal podľa neho po dôkladnej analýze prijať taký koncept kandidatúry, ktorý Slovensko nezadlží a čo najviac do financovania zahrnie súkromný sektor. Vzhľadom na rastúce zadlžovanie a nezamestnanosť v SR je však Frešo pesimistom. "Myslím si, že ide skôr o marketingový ťah, ako to prekryť. Budeme sa baviť o olympiáde, ale zároveň budeme mať nielen vykradnutú špajzu, ale pomaly aj byt," dodal opozičný poslanec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:11