StoryEditor

Nezamestnanosť opäť stúpla, atakuje psychologickú hranicu

20.02.2013, 23:00
Ľudí bez práce je najviac od roku 2004, medziročne ich pribudlo desaťtisíc.

Takmer 15 percent nezamestnaných v januári vytvorilo nový negatívny rekord. Ľudí bez práce je najviac od mája 2004, oproti vlaňajšiemu januáru ich je až o desaťtisíc viac. „Prvý štvrťrok je vždy zlý. Teraz však do toho zasiahol aj Zákonník práce,“ komentoval Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti. Firmy podľa neho ku koncu roka prepúšťali ľudí, aby využili výhodnejšie podmienky starého pracovného práva, podľa ktorého nemuseli dať pri výpovedi aj odstupné. A prepustení v januári zaplnili úrady práce. Páleník dodal, že nezamestnanosť by preto nemala v najbližších mesiacoch výrazne rásť. Firmy, ktoré mali v pláne prepúšťať, tak totiž urobili už na konci roka.

Stagnácia a sezóna
Minister práce Ján Richter odmieta, že by Zákonník práce mal vplyv na nezamestnanosť. Výrazný dosah nového práva vylučujú aj odborníci. Hlavnými dôvodmi, tak ako v posledných mesiacoch, sú najmä zlá ekonomická situácia a málo práce počas zimy. „To sú najčastejšie príčiny globálne, v januárovom období k tomu prispieva prelom roka,“ zhrnula Darina Mokráňová z personálnej agentúry Index Nosluš. Taktiež tvrdí, že úlohu zohral aj Zákonník práce, ale len dočasne.

Ľudí bez práce pribúda napriek tomu, že naša ekonomika sa neprepadáva. Náš rast je však príliš nízky – hospodárstvo na konci minulého roku vzrástlo len o 0,7 percenta. „Na to, aby u nás vznikali nové pracovné miesta, musíme mať aspoň trojpercentný rast,“ povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Dobrá nálada zo Západu
V štatistike však možno nájsť medzi negatívnymi číslami aj pozitívne správy. Sú ňou nové pracovné miesta. V januári si našlo novú prácu takmer 19-tisíc ľudí. A to je najväčšia januárová suma od roku 2007. „Naznačuje to, že lepšia nálada v západnej Európe, kde sa očakáva oživenie ekonomiky, môže doraziť aj k nám,“ dodal Koršňák.

Prácu však stratilo viac ľudí ako ju získalo, preto celková nezamestnanosť rástla.
Podľa ministra financií Petra Kažimíra dobré správy zo Západu naštartujú aj náš trh práce. „Všetci očakávame, hlavne na základe oživenia v Nemecku, že situácia sa má zlepšiť v druhej polovici tohto roka,“ vyhlásil Kažimír.

Páleník však nepredpokladá, že by bol tento rok výrazne odlišný od minulého. V letných mesiacoch preto očakáva výrazné oživenie vďaka sezónnym prácam a ku koncu roku bude podľa neho nezamestnanosť opäť rásť. (pej)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:37