StoryEditor

Anketa: Čo vás na vývoji na svetových burzách tento rok najviac prekvapilo?

Tomáš Porhajaš, analytik Brevia Finance
Nečakal som, že jeden človek dokáže poslať najväčší a najstarší brokerský dom MF Global do bankrotu, a tým spôsobiť obrovskú škodu a tritisíc ľuďom zobrať zamestnanie prakticky cez noc. 

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky
Pozitívnym prekvapením sú solídne výsledky a rast akcií niektorých technologických firiem ako Apple, DELL či IBM. Prekvapivo, aspoň čo sa týka situácie na začiatku roka, rástli ceny amerických dlhopisov napriek zníženiu ich ratingu od Standard&Poors. Neskorší vývoj na finančných trhov však jasne ukázal, čo teraz investori považujú za bezpečné aktívum, a to bez ohľadu na názor agentúr, spomaľujúci rast a stále rastúci dlh.

Michal Stupavský, portfóliový manažér Conseq Investment Management
Veľmi milo ma prekvapila výkonnosť akcií producenta netkaných textílií Pegas Nonwovens, ktoré sa obchodujú na Pražskej burze. Dokázali si udržať pozitívnu celoročnú výkonnosť, čo je vo svetle veľkých akciových výpredajov veľmi slušný výsledok.

Peter Podstupka, vedúci analytického oddelenia Hospodárskych novín
Prekvapením určite je, že trhy stále odmietajú zohľadniť problémy v americkej ekonomike a na štátne dlhopisy v USA sa stále pozerajú ako na bezpečný prístav. A to bez ohľadu na vysoký štátny dlh aj nezamestnanosť, problémy so skrotením deficitu a zvýšením dlhového stropu a dokonca aj po strate najvyššieho ratingu od Standard & Poor´s.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:50